keskiviikko 20. maaliskuuta 2024

Sarpanevan Claritas-malja

 

Timo Sarpaneva: Claritas-malja, halkaisija 25 cm.

Timo Sarpanevan Claritas-maljakosta on olemassa monta erilaista versiota, mutta Claritas-maljojen olemassaolosta ei monikaan tiedä ja vielä harvempi on niitä nähnyt. Vuonna 2005 painettu Designlasin hintakirja on kohtuullisen hyvä lähdeteos eri taiteilijoiden tuotannoista, vaikka puutteita ja virheitä siinäkin on ja hintatiedot ovat tietenkin jo kovasti vanhentuneet. Siinä kirjassa on mainittu tällaisen maljan olemassaolo.


Asiantunteva tieto Iittalasta kertoo, että Claritas-sarjaan on tehty kolmea erikokoista maljaa, jotka olivat kooltaan 1) k 125 x 220 mm, 2) k 145 x 280 mm ja 3) k 125 x 325 mm. Nämä ovat sivuprofiililtaan kaarevamuotoisia eli "pullukampia" reunan kaartuessa sisäänpäin. Oheisissa blogin lukijan lähettämissä kuvissa näkyvä laakea malja on korkeudeltaan vain 7 cm ja halkaisija on 25 cm.On mahdollista, että lähtökohtana olisi maljan versio 2) k 145 x 280 mm, joka on jostain syystä reunastaan rikkoutunut ja sitä lähdetty korjaamaan madaltamalla sen korkeutta 70 milliin. Näyttäisi siltä, että tuo halkaisijamitta silloin osuisi tuohon 250 millimetriin ja silloin esineen muoto jää maljamaisemmaksi.

Saattaa olla, että toimenpide on tehty Iittalan tehtaalla tai vaihtoehtoisesti koko esine olisi valmistettu jonkun muun toimesta.

Näitä maljoja ei ollut aikanaan yleisessä myynnissä.

Kiitokset tiedoista Sirulle!

Kiitokset kuvista blogin lukijalle!

Tällaisena madallettuna 7 senttimetrin korkuisena versiona tämä Claritas toimisi hyvin kastemaljana.
LISÄYS 21.3.2024:

Toinen blogin lukija lähetti kuvia toisesta matalasta yksilöstä, jonka korkeus on sama 7 cm, mutta halkaisija on 23,5 cm. Tämän perusteella voisi olettaa, että tällainen matalampi versio on myös ollut mallistossa.

Tämän aikaisemmin omistanut henkilö on kertonut isänsä ostaneen sen Iittalasta 1980-luvulta.

Kiitos Esalle kuvista ja tiedoista!


Timo Sarpaneva: Laakea Claritas-malja, jonka korkeus on 7 cm ja halkaisija 23,5 cm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti