tiistai 26. maaliskuuta 2024

Paremmat lasit pääsiäispöytään

 

Erkki Vesanto / Iittalan lasitehdas: Regina-sarjan lasi. Lasin suuaukon halkaisija ja lasin korkeus ovat molemmat 10 cm.

Pääsiäisen pyhinä monet haluavat kattaa vähän juhlavammin, vaikka ei tulisi vieraitakaan. Oheinen lasi kuuluu Erkki Vesannon muotoilemaan Regina-lasistoon. Tässä blogissa julkaistiin kuvia yksinkertaisista sylinterimallisista laseista, joissa oli runsas hiontakoristelu:

https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2024/02/runsaasti-koristellut-lasit.html

Sama koristelu näissä vesilasessa.

Heikki H. huomasi koristelussa yhtenevyyttä Anne Vesannon Instagramissa julkaisemassa kuvassa näkyvän karahvin koristeluun.


Kuva: https://www.instagram.com/aevesanto/


Heikin vinkin pohjalta Anne sekä Siru Löflund tunnistivat sitten koristelun olevan sama kuin Erkki Vesannon Regina-lasiston koristelu. Heiltä tuli Regina-lasiston mainoksen kuva sekä myös tarkemmat tiedot: Kristallilasisto on suunniteltu 1945 ja sen on tullut tuotantoon seuraavana vuonna tuotenumerolla 2024. Valmistus on lopetettu 1950. Suupuhallettu, 4-vaihelasi, kylmäkatkaistu, sääri hiottu, maljassa puolispindeli-hiontakoristelu. Sarjaan ovat kuuluneet versiot eri juomille: liköörilasi -3cl, viinalasi -4cl, viinilasi -6cl, cocktaillasi -8cl, viinilasi -12cl, olutlasi -20cl, leveä ja kapea samppanjalasi -13cl, lisäksi vesilasi -30cl (muoto 2212-30cl). Hionnan valmistuksen on suunnitellut hioja Artturi Lehtonen.


Kiitokset Annelle, Sirulle ja Heikille!


Iittalan Regina-lasiastoa. Kuva: Siru Löflund.

Karhula-Iittalan Regina-lasiston mainos Helsingin Sanomissa 1947.


Kuva: Juodaan kunnes Iittala näkyy -kirjan sivu 157.


Myös jalkalaatta on runsaasti koristeltu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti