perjantai 29. joulukuuta 2023

Lallan Kubiikit

Hillevi Lalla: Kubiikki-maljakoita. Riihimäen Lasi 1976.

Oheisissa kuvissa on Hillevi Lallan kulmikkaita Kubiikki-sarjan maljakoita. Samaan sarjaan kuuluu myös maljoja, kaatimia ja karahveja. Ne on esitelty Riihimäen Lasin vuoden 1976 kuvastossa.Kubiikki-sarjan maljakoissa on samoja piirteita kuin Heidi Blomstedtin muotoilemissa Lumilasi-sarjan esineissä, joita Riihimäen Lasi alkoi valmistaa 1960-luvun lopulla. Niissä toistui sama muotokieli kuin Blomstedtin Kupittaalle suunnittelemissa keramiikkamaljakoissa. Lumilasi-sarjan esineet ovat selvästi paksumpaa lasia kuin Kubiikki-sarjan esineet. Blomstedtin Lumilasi-esineista on julkaistu Timo Keinäsen kirjoittama artikkeli Suomalaisen lasin vuosikirjassa 2014.


Kubiikki-maljakoita Riihimäen Lasin kuvastossa 1976.


Hillevi Lalla on suunnitellut aika runsaan valikoiman eri lasitehtaille, mutta hänen nimensä on jäänyt suurelle yleisölle melko tuntemattomaksi.


Kubiikki-maljoja Riihimäen Lasin kuvastossa 1976.


Wikipedia kertaa hänestä näin:

Hillevi Anita Irene Hedberg-Tiilikainen (o.s. Hartala, ent. Lalla, ent. Laine) (5.2.1944 Helsinki 2.3.2018 Tuusula) oli tuusulalainen teollinen muotoilija ja lasitaiteilija. Hän valmistui Ateneumin teollisen muotoilun linjalta (Taideteollinen oppilaitos) 1965 ja suunnitteli suomalaisen designin loistokautena silloisella sukunimellään Lalla 1960- ja 1970-luvuilla lasia ja muita esineitä muun muassa Riihimäen, Humppilan, Kumelan ja Ilmajoen lasitehtaille  sekä Aarikalle. Näyttelyjä hänellä oli Suomen lisäksi muun muassa Saksassa ja Ruotsissa. Hän on toiminut myös opettajana ja suunnittelijana, ja 1990-luvulla hän kehitti omaperäisen tiffany-muotokuvatekniikan. Hänen töitään on esillä muun muassa Suomen lasimuseossa Riihimäellä.

Hillevi Hedberg-Tiilikaisen puoliso oli everstiluutnantti ja kirjailija Heikki Tiilikainen.

Kubiikki-karahveja Riihimäen Lasin kuvastossa 1976.

Hillevi Lallasta on julkaistu juttu Riihimäen Lasin tiedotuslehti Lasipostissa vuonna 1974 ja tässä blogissa julkaistu kuvat siitä: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2022/01/hillevi-lalla.html

Kubiikki-sarjan litran kaadin Riihimäen Lasin kuvastossa 1976.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti