perjantai 18. elokuuta 2023

Kauklahden lysterimaljakko

 

Kauklahden lasitehtaan valmistama lysterimaljakko, jonka korkeus on 10 cm.

Kauklahden lasitehdas valmisti oheisen kaltaisia maljakkoja 1920-alkaen ja siitä muotoiltiin hieman toisistaan poikkeavia versioita kuumana puhalluksen jälkeen. Lisäksi valmistettiin pienempää versiota, joka soveltui sokerikoksi. Niitä on tehty värittömän lasin lisäksi muutamaa väriä sekä myös lysteri- eli myrkkylasiversioita. Myöhemmin saman maljakon perusversiota valmistettiin Riihimäen Lasin tehtaalla, mutta ilman massaleimaa. Riihimäen Lasihan omisti myös Kauklahden lasitehtaan sekä myöhemmin myös Ryttylän lasitehtaan.

Massaleima on luettavissa sisäpuolelta oikein päin.


Kuva on Espoon kaupunginmuseon julkaisemasta kirjasta Lasin aika, joka esittelee Kauklahden lasitehtaan historiaa ja tuotantoa.


1 kommentti:

  1. Kauklahden leimoista näkyy monenlaisia tulkintoja. Esim. Espoon kaupunginmuseon pienpainatteessa vuodelta 1994, joka perustuu Kauklahden lasitehtaan inventaariokirjoihin vuosilta 1928-1934 todetaan:
    ".... puristelasimuotteja lainattiin tehtaalta toiselle niin, että ei edes leimatuista puristelaseista voi sanoa, onko esine valmistettu Kauklahdessa vai Riihimäellä".
    Joskus myös esitetään, että Köklaks leima tarkoittaa, että esine olisi valmistettu ennen kuin Riihimäki osti Norstedtin Kauklahtea vuonna 1927. Kuitenkin Lasin Aika -kirjan mukaan Köklaks-merkintä poistui vasta Riihimäen omistajuusaikana 1935.
    Löytyisiköhän tästä tietoa?

    VastaaPoista