tiistai 20. syyskuuta 2022

Tunnistusapua kaivataan

 

Mihin tarkoitukseen, milloin ja missä on tämä pullokarahvi valmistettu?


Blogin lukija lähetti pari kuvaa ja hän kaipaa tietoa lasiesineestään, jonka korkeus on 29 cm ja väri on vihreä. Pohjassa on numero 5. Esine muistuttaa etäisesti Kaj Franckin muotoilemaa annoskarahvia malli 1541, joita alettiin valmistaa Nuutajärvellä 1950-luvun puolivälissä. Ilmeisesti Franckin esineen innoittamana Karhulassa alettiin valmistaa samankaltaisia esineitä Humusol-kasviravinteen myyntipakkauksiksi.

Tunnistaako joku lukijan lähettämien kuvien esineen?

Pullokarahvin pohjassa on numero 5.


 

Tanskassa on myynnissä ilmeisesti samanlainen esine kuin kysyjän kuvissa eli se ei välttämättä ole Suomessa valmistettu. Kuva: https://www.antikvitet.net/apstort.asp?selbinr=492403


Näiden Franckin 1541-karahvien korkeudet ovat 13,5 ja n. 21 cm. Kuva: www.bukowskis.com

Karhula valmisti myyntipakkauksia Humusol-kasviranteelle vihreinä ja ruskeina. Niitä uusiokäytetään nykyään annoskarahveina ja maljakkoina. Kuva: https://www.pusurinpuoti.com/tuotteet.html?id=27081/10102672 kommenttia:

  1. sivustolla: https://www.antikvitet.net/apstort.asp?selbinr=492403. on seuraavaa: Kegleformet mørkegrøn flaske eller vase 29,5cm sekä Dansk glasværk.
    Kegleformet mørkegrøn vase eller flaske i pæn, brugt stand.
    H 29,5cm
    Emne nummer: g-Kegleformet grøn flaske/vase. eli kyseessä on tansklalainen esine ja siinä pohjassa ei ole nupero viisi ja kirjain g.

    VastaaPoista