Tässä blogissa julkaistiin heinäkuussa kuvia isosta kristallimaljasta, jonka pohjassa on Arttu Brummerin signeeraus: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2022/07/iso-kristallimalja-brummerin.html.
https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2022/07/lisaa-riihimaen-lasin-kristallimaljasta.html
Theodor Käppi hiomassa Riihimäen Lasin isoa kristallimaljaa. Kuva Espoon kaupunginmuseon julkaisemasta kirjasta Lasin aika. |
Blogin lukija lähetti tiedon, että Kauklahden lasitehtaan historiaa esittelevässä kirjassa Lasin aika on julkaistu kuva Theodor Käpistä hiomassa tällaista esinettä. Kuvatekstin mukaan kuva on otettu 1948, mutta Käpin elämänkertatietojen mukaan Th. Käppi työskenteli Iittalassa vuodesta 1946 alkaen ja siirtyi Kauklahteen 1949. Kun se tehdas suljettiin 1952, niin Teodor Käppi siirtyi Riihimäelle, kuten moni muukin Kauklahdesta. Kun kuva on julkaistu Kauklahtea esittelevässä kirjassa, niin ensimmäiseksi ajattelee, että kuva on otettu Kauklahdessa työskentelevästä Käpistä. Ehkä Käpistä ei ole löytynyt kuvaa Kauklahden ajalta ja siksi olisi käytetty kuvituksena Riihimäen Lasissa myöhemmin otettua kuvaa. Mahdotonta ei kai ole sekään, että Riihimäellä tehty aihio olisi viety hiottavaksi Kauklahteen; omistihan Riihimäen Lasi myös sen tehtaan.
Kiitokset tiedosta Heikille!
LISÄYS 3.8.:
Tuo kuva löytyy Finna.fi -palvelusta ja siellä on vähän toisenlaiset kuvatiedot, kuin Lasin aika -kirjassa: Kuva onkin otettu aikavälillä 1935–1939 Riihimäellä ja silloin Theodor Käppi työnkenteli siellä. 1939 hän perusti lasinkaivertamon yhdessä Antti Salmenlinnan kanssa Helsinkiin.
Kun kuva on ajoitettu uudelleen, niin silloin tuo malja ei taida olla se ”suurikokoinen geometrisesti hiottu malja”, josta spekuloitiin 12.7. julkaistusta blogijutussa.
Kiitokset myös lisätiedoista Heikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti