tiistai 15. kesäkuuta 2021

Tsekkiläistä kristallia ?

 

Noin 35 korkea, kauttaaltaan hiottu kristallimaljakko. Todennäköisesti tsekkiläisen Vladimir Zahourin tuotantoa 1960-luvulta.

Blogin lukija lähetti kolme kuvaa kapeasta, noin 35 cm korkeasta, kristallimaljakosta, joka on hiottu kauttaaltaan upeasti. Perimätieto kertoi, että maljakko olisi ollut samassa perheessä 1940-luvulta asti ja oletus oli, että se olisi suomalainen.

 

Tämän tekemisessä on mennyt hetki aikaa taitavalta kristallin hiojalta.


Hyvin usein ihmiset muistavat väärin ja väärä mielikuva siirtyy seuraavalle omistajalle. Tämän maljakon hionta on niin persoonallinen ja tekijälleen tyypillinen, että ilmeisesti se on tsekkiläisen Vladimir Zahourin tuotantoa 1960-luvulta.

 


Vuonna 1925 syntynyt Zahour työskenteli Sklarny Bohemia Glassworksin muotoilijana 1954–1985. Sen jälkeen hän jatkoi vapaana taiteilijana. Hänen teoksiaan on ollut laajasti esillä kansainvälisesti 1960- ja 70-luvuilla. Tiedot ovat hienosta tsekkoslovakialaista lasia esittelevästä kirjasta Czech Glass 1945–1980 - Design in an Age of Adversity. Tuo saksalainen kirja on painettu 2005. Netistä löytyy Zahourin teoksia myytävänä ja tietoja huutokaupoissa myydyistä esineistä. Arvokkaita teoksia kaikki ja tämä versio on hienompi kuin netistä löytyneet. Suomessa tsekkiläistä lasia ei kuitenkaan arvosteta yhtä paljon kuin keskisessä Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Hyvin samankaltainen teos, joka on varmuudella Vladimir Zahourin muotoilema.


Lähikuva edellisen kuvan maljakon hiontakuviosta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti