torstai 10. kesäkuuta 2021

Nuutajärven lasikylässä avoimet ovet lauantaina 12.6.

 


Ensi lauantaina on hyvä syy lähteä kesäreissulle tutustumaan Suomen vanhimman lasikylän kiehtovaan historiaan ja upeaan nykykulttuuriin.  Nuutajärven Lasikylän Avointen ovien ohjelmassa mm. lasinpuhallusnäytös, opastettuja kierroksia, kolme upeaa näyttelyä ja kiinnostava lasimuseo. Nuutajärvellä Urjalassa toimii yli 30 taiteilijaa, käsityöläistä, muotoilijaa ja käsityökauppiasta. Kylässä tehdään monipuolisesti taidekäsityötä, hyvää ruokaa ja elämyksiä. Ohjelmaa on lauantaina klo 11–15.  

Samana päivänä Suomen Kylät ry järjestää valtakunnallisen tapahtumapäivän Avoimet Kylät verkossa, jolloin kylät ympäri Suomen kutsuvat tutustumaan toimintaansa.

Kaikkiin Avoimiin Kyliin verkossa pääsee tutustumaan osoitteessa: avoimetkylat.fi. #AvoimetKylät

 

Nuutajärven lasimuseo Pruuki eli Designmuseo Nuutajärvi on myös avoinna lauantaina. Muuten se avautuu vasta 29.6. ja on avoinna 22.8. asti ti–su klo 11–16, Muulloin avoinna tilauksesta.

Museossa on esillä lasinpuhaltajamestari Jaakko Niemen vitriininäyttely tämän kesän ajan. 

Lasinpuhaltajamestari Jaakko Niemi, kuva Hannu Niemi.


Jaakko Niemi (1926–2002) oli yksi harvoista Nuutajärven lasitehtaan lasinpuhaltajista, joka ylsi omaan tuotantoon. Hän aloitti uransa 12-vuotiaana muottipoikana ja eteni nopeasti lasinpuhaltajamestariksi. Niemen kyvyt tulivat esiin etenkin siinä vaiheessa, kun Nuutajärvellä alkoi työskennellä ensimmäinen taiteilija, Gunnel Nyman. Ura Kaj Franckin luottopuhaltajana osoitti Niemen kyvyn muuntautua ja kehittää sovelluksia Franckin käyttämiin tekniikoihin, kuten filigraaniin, verholasiin, kehrättyyn lasiin tai rakkolasiin. Niemi työskenteli Nuutajärvellä eläkkeelle jäämiseensä saakka vuoteen 1986.

Nuutajärven Prykäri-museossa eli Designmuseo Nuutajärven tiloissa näytteillä olevat esineet esittelevät Jaakko Niemen eri puolia lasinpuhaltajana ja taiteentekijänä. Esineet ovat lainassa Hannu ja Merja Niemen kokoelmista. Vitriininäyttelyn toteuttamiseen liittyvää tutkimustyötä on tukenut Urjalan Säästöpankin Kulttuurisäätiö. Näyttelyn on toteuttanut työryhmä TaM Sara Hulkkonen ja FM Marja-Leena Salo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti