maanantai 25. tammikuuta 2021

VR:n veturinpiippu –maljakot

 

Tässä blogissakin on vuonna 2016 

välitetty tuota ilmeisen virheellistä 

tietoa valmistusajankohdasta ja 

muotoilijan nimikin on epävarma.


Aika usein törmää informaatioon, että oheiset VR:n Iittalan lasitehtaalta tilaamat maljakot olisi tehty VR:n 100-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 1962. Helsingin ja Hämeenlinnan välinen rataosuus avattiin junaliikenteelle 31.01.1862 ja siitä lasketaan valtionrautateiden toiminnan alkaneen. Kuitenkin höyryveturin piippua muistuttavan maljakon kyljessä on VR:n vuonna 1985 käyttöön ottama versio yhtiön liikemerkistä. Toinen tulkinta onkin, että maljakko olisi tehty 125-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 1987. Osaisiko joku kertoa enemmän valmistusajankohdasta?

Usein esineen muotoilijaksi mainitaan Tapio Wirkkala ja joskus Timo Sarpaneva, mutta kummankaan taiteilijan tuotantoa esittelevissä kirjoissa ei tätä maljakkoa mainita. Tietäisikö joku tämän maljakon muotoilijan?

Tämä kuva on kopioitu Facebookin myynti-ilmoituksesta.


LISÄYS 29.1.  Iittalasta saatiin tietoa:

Maljakon on suunnitellut muotoilija Valto Kokko Iittalan lasitehtaalla VR:n toiveiden mukaisesti. Maljakkoa on valmistettu Iittalan lasitehtaalla useampina vuosina yksinomaan erikoistilauksena VR:lle. 

Maljakko on muottiin suupuhallettu, kylmäkatkaistu ja reuna hiottu. Väreinä on ollut kirkas ja tummasininen/musta.

Maljakossa olevaa VR-logoa on valmistettu siirtokuvakiinnityksenä, joka poltetaan lasiin pysyväksi n. 500 asteen lämmössä sekä myös hiekkapuhaltamalla.

KIITOKSET SIRULLE TIEDOISTA!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti