Aromilasi 2065, 1165 (1957-1959). Koko 3cl, kirkas, suupuhallettu, 3-vaihelasi. K93/57. Myytiin hohto- maalattuna 6 kappaleen pakkauksissa. |
Varmaan tänään nautitaan uudenvuoden lounaalla tai sen jälkeen kahvilla jotain juomaa aromilaseista. Lasiesineiden pinnan värjääminen hohtomaalauksella on tekniikaltaan samankaltainen kuin lysterilasien valmistuksessa käytetty, mutta ei tuota yhtä pysyvää lopputulosta. Hohtomaalausta on tehty värittömille lasipinnoille ja näin saadaan erivärisiä laseja. Hohtomaalaus kuluu käytössä ja varsinkin pesuissa vähitellen pois lasin pinnasta.
Varsinkin punaisena tämä Vesannon aromilasi on upea. |
Tunnetuimpia hohtomaalattuja suomalaisesineitä lienevät Göran Hongellin Karhula–Iittalalle suunnittelemat juoma- ja snapsilasit. Saman valmistajan hohtomaalattuja aromilaseja on arvailtu myös Hongellin suunnittelemiksi, mutta ne ovat kuitenkin Erkki Vesannon muotoilemat. Molempia myytiin samankaltaisissa kuuden lasin värikimara-pakkauksissa. Vesanto suunnitteli Iittalalle myös sarjan hohtomaalattuja maljakoita, niitä taas usein sanotaan Wirkkalan suunnittelemiksi.
Kaksi settiä Vesannon aromilaseja alkuperäispakkauksissaan. |
Hongellin muotoilemia hohtomaalattuja laseja. Kuva: www.huuto.net |
Erkki Vesannon elämästä ja tuotannosta voi lukea Suomalaisen lasin vuosikirjasta 2017, jossa on julkaistu myös Vesannon tuoteluettelo piirroskuvin.
Kiitos Annelle vinkistä ja kuvista!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti