keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Iittalan Amerikanska

 

Amerikanska-lautanen löytyy ylhäältä vasemmalta.

Iittalan kuvasto 1913, sivu 41. Klikkaa kuva isoksi.


Tässä blogissa julkaistiin 30.12. kuva Iittalan sata vuotta sitten valmistamasta pikkulautasesta, jossa on kukan kuva koristeena. Jutussa oli kuva Karhula–Iittalan vuoden 1922 kuvastosta, mutta se löytyy jo vuoden 1913 kuvastosta nimellä Amerikanska ja tuotenumero on silloin ollut 712. Toisessa yhteydessä lautasesta on ilmeisesti käytetty nimitystä Lemmikkikukkanen.

Lautanen on ollut pitkään tuotannossa, sillä se löytyy vuoden 1934 kuvastosta tuotenumerolla 3130 eli eri numerolla kuin vuoden 1922 kuvastossa. Osassa versioista on Iittalan massaleima keskellä pohjaa.

Amerikanska –nimi herättää epäilyn siitä, että tällä mallilla olisi esikuva Amerikassa. Tuskin kuitenkaan muottia on sieltä ostettu, vaikka vielä vuosisadan vaihteessa puristelasiesineiden muotteja ostettiin suomalaisille tehtaille keskieurooppalaisilta muotinvalmistajilta. Tämä selittää sen miksi samanlaisia puristelasiesineitä löytyy suomalaisilta valmistajilta ja eurooppalaisilta tehtailta.

Jos muotti on Iittalan omaa tuotantoa, niin silloin tekijä lienee muottimestari Alfred Gustafsson. Hänen tarinansa Ruotsista töihin Iittalaan on kerrottu Suomalaisen lasin vuosikirjassa 2015.

Kiitokset kuvasta Sirulle + tarkentavista tiedoista Sirulle ja Monalle!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti