keskiviikko 26. elokuuta 2020

Juha Juseliuksen lasia



Marja-Terttu Sorviala on kotkalainen lasiharrastaja ja hän vieraili Riihimäellä Suomen lasimuseon ystävät ry:n järjestämässä Lasipäivässä 8.8. Tapahtumassa hän löysi uuden keräilykohteen ihastuttuaan nuoren lasintekijän, Juha Juseliuksen, teoksiin.



Kiitokset Marja-Tertulle ja Juhalle teksteistä ja kuvista !

 

Juha Juseliuksen muotoilemia lasiesineitä.




Riihimäen lasipäivä oli jälleen mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä tapahtuma. Helteinen päivä tarjosi niin ostajilta kuin myyjiltä saadun uuden tiedon lisäksi vahvistusta jo olemassa oleville kauppasuhteille sekä ihan uusia tuttavuuksia. Kauniita lasiesineitä oli tarjolla niin paljon, ettei kaikkea näkemäänsä ehtinyt sulatella. Huomasi vain ajatelleensa, että tässähän näitä on, kuvissa nähtyjä upeita esineitä, joita ei ollut uskonut koskaan näkevänsä oikeassa elämässä.



Koin vahvan lasielämyksen erään pöydän äärellä, suuren puun varjossa. Pöydän myyntikohteista en muista muuta kuin myyjän, Juha Juseliuksen, omat luomukset, joihin hurahdin oitis. Ne tekivät niin suuren vaikutuksen, että kotona aloin epäillä, olinko sittenkään ymmärtänyt oikein. Eihän voinut olla mahdollista, että lasiopintonsa tammikuussa aloittanut nuori mies oli suunnitellut niin silmiähiveleviä maljakoita. Totta se kuitenkin oli. Tuliaisiksi kotiin tarttui kaksi värillistä maljakkoa, joilla riittää ihailijoita. Olen näkevinäni niissä Armando Jacobinon ja Toivo Karjalaisen vaikutteita.




Kaksi Juha Juseliuksen maljakkoa.

Aivan erilaisia ovat Juhan kirkkaat maljakot, joissa on uudenlaista näkökulmaa ja toteutusta. Tyylikkäitä, nykykotiin sopivia nekin.



Ja kuka sitten on tämä taitaja? Juha Juseliuksen veressä kiertää rakkaus lasiin. Suvussa on neljässä, ellei peräti viidessä, sukupolvessa lasintekijöitä. Isä on hioja, pappa ja isoisän isä olivat puhaltajia Ariman lasitehtaalla. Äiti puolestaan oli nuorempana töissä Riihimäen lasitehtaalla.

 

Juha Juselius keräämässä lasia 
uunista Nuutajärven lasikoulussa.




Juha on aiemmalta koulutukseltaan kokki, ja on tällä hetkellä opintovapaalla keittiöpäällikön toimestaan. Tavoitteena on valmistua parin vuoden kuluttua lasialan artesaaniksi. Uutta oppia lasinpuhallukseen hän hakee Nuutajärven lasikoulusta Ammattiopisto Tavastiasta. Juha kertoo pyrkivänsä esineissään yksinkertaisuuteen. Selkeät värit ja linjat, klassisuus viehättävät häntä. Näyttävyys ja yksinkertaisuus korostuvat hänen töissään, ja näitä samoja asioita hän arvostaa myös ruoassa.

 
Juha Juselius loppukiillottamassa esinettään.



Edelleen Juha kertoo, että lasin kanssa työskennellessä joutuu yhdistelemään paljon erilaisia taitoja. Lasilla on hänen mukaansa huikeasti ominaisuuksia, ja juuri se antaa tekijälleen erilaisia vaihtoehtoja. Omia töitään Juha kuvaa tällä hetkellä kokeiluiksi erilaisista hionta- ja kylmätyöstön vaihtoehdoista. Hän piirtää ja suunnittelee itse esineensä sekä kylmätyöstää ne lopulliseen muotoonsa. Puhalluksen on tähän asti hoitanut Kaappo Lähdesmäki Lasismista, joka on lasiammattilaisten perustama osuuskunta.


Pohdiskelua työn lomassa.


Mitä muuta tekee tämä lasintaitaja? Luovalla miehellä on muitakin luovia harrastuksia. Hän keräilee taidelasia, soittaa kitaraa ja viettää aikaansa kouluikäisten lastensa kanssa ja siinä ohessa hän opiskelee alaa, josta toivoo ammattia itselleen. Suomalaisella taidelasilla on tulevaisuus, kun alalle saadaan näin lahjakkaita tekijöitä.
 

 

1 kommentti: