maanantai 13. heinäkuuta 2020

Harry Moilasen snapsilasit

Harry Moilasen muotoilemat snapsilasit 5606.


Oheiset lasit ovat olleet Nuutajärvellä tuotannossa 1962–66 ja niiden tuotenumero on 5606. Niitä pidetään snapsilaseina, mutta ne soveltuvat hyvin myös punssimukeiksi, tilavuus on 7 cl.

Nuutajärven sinivihreää lasia.
Tuo värisävy oli suosittu myös
Riihimäen Lasin tuotannossa.

Moni näkee niissä selviä Kaj Franck –vaikutteita, mikä ei liene ihme, kun Franck oli tuolloin Nuutajärven muotoilupuolen pomona eli taiteellisena johtajana. Aika helposti ainakin aloittelevat alaiset hakevat auktoriteetin hyväksyntää, varsin silloin kun tämä on kovin dominoiva.

Mitähän muita värivaihtoja on olemassa?

Harri Moilasen ura Nuutajärven muotoilijana jäi lyhyeksi ja monia hänen suunnittelemiaan esineitä valmistettiin vain pieniä määriä. Nuutajärven lasitehdas julkaisi tehtaan 200-vuotisjuhlakirjan vuonna 1993. Siinä kerrotaan, että Saara Hopea jäi pois 1960 ja hänen tilalleen muotoilijaksi valittiin Harry Moilanen, joka toimi tehtävässä vain vuoden 1962 loppuun, jolloin hänen tilalleen palkattiin Oiva Toikka. Moilasen muotoilusta sanotaan, että se oli käytännöllistä ja äärimmäisen pelkistettyä.


2 kommenttia:

 1. Hei!
  Minulta löytyy sellainen sinapin keltainen.
  Liekö miten rahallista arvoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika harvoin näitä näkyy myytävänä, joten "käypää markkinahintaa" on mahdoton sanoa. Tarjolla olleiden kunto on kovasti vaihdellut ja hintapyynnöt 10 - 30 euroa/kpl.

   Poista