sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Kevät jo vihertää


 
Karhulan lasitehtaan jalallinen malja 9732 
tuli tuotantoon 1936. Se kuului vientimallistoon.

Eteläisimmässä Suomessa ovat jo puiden ja pensaiden silmut aukeamaisillaan. Joissain lämpimimmissä paikoissa näkee jo hiirenkorvilla olevia lehtiä. Tulevalle viikolle on kuitenkin ennustettu takapakkia kevään etenemisessä.

Kaiverruskuvion varjo toistaa kuvan hienosti.


Tämän kuva-aiheen nimi on Sorsajahti.


Oheisissa kuvissa on keväiseen pöytään sopivia jalallisia pikkumaljoja. Karhulan lasitehtaan valmistamien maljojen numero on 9732, jota on kaksi kokoa, nämä ovat pienempää versiota: suuaukon halkaisija on 155 mm ja korkeus on 80 mm.
Merenvihreää lasia käytettiin aikanaan useissa Karhulan lasitehtaan taide- ja koriste-esineissä. Jotta saatiin mahdollisimman laaja valikoima ostajille oli varsinkin Göran Hongellin suunnittelemia maljoja ja maljakoita saatavilla erilaisilla kaiverruskuviolla koristeltuna. Lisäksi useita esineitä oli saatavilla myös värittömästä, savunharmaasta, rionruskeasta (=pihkanruskea) ja azurinsinisestä (=vaaleansininen) lasista valmistettuna. Lisäksi samoja kaiverruskuvioita käytettiin useissa eri astioissa. Näin variaatioiden määrä oli suuri.
 
Tätä samaa kuva-aihetta on käytetty 
isommassakin maljassa sekä kahdessa 
maljakkoversiossa.



Vasemmalla olevassa maljassa on 
kuviona vain tähtiä ja viivoja.


3 kommenttia:

  1. Ilmeisesti vienti sujui hyvin, ainakin Yhdysvaltoihin. Näitä tuli eri puolilla useinkin vastaan. Olisivat kaivertaneet pohjaan myös "Finland". Ainakaan nyt kukaan ei tiedä mistä ne ovat tulleet. Yleinen arvio on Italia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän näiden Karhulan esineiden muotokielessä on saanut amerikkalaiset mieltämään ne italialaisiksi? Iittalan nimen näkee joskus eBay:ssa kirjoiteeetava Littala ja se voi tuoda mieleen italialaisen paikannimen.

      Poista
  2. Luulenpa, että jos ei tiedä, arvataan Italia. Sieltä kuitenkin suurin osa koristelasista on tullut.

    VastaaPoista