sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Graffititaiteilija EGS:n lasitaidetta lasimuseossa


 
EGS: Fingerprint mountains 4.
Kuva: Suomen lasimuseo

Suomen lasimuseossa Riihimäellä on avautunut suuressa salissa kevään päänäyttelynä graffititaiteilija EGS:n lasia ja maalausta yhdistelevä näyttely Writing Stories with Three Letters.

Suomen kansainvälisesti tunnetuin graffititaiteilija EGS on löytänyt uhanalaiseksi muuttuneesta lasinpuhalluksesta uuden ilmaisukeinon. EGS (s. 1974) on yksi sukupolvensa menestyneimpiä suomalaisia taiteilijoita ja yksi maailman verkostuneimmista graffititaiteilijoista. Anonyyminä pysyttelevä EGS on viime vuosina laajentanut ilmaisuaan lasitaiteeseen ja herättänyt myös uusilla töillään kansainvälistä kiinnostusta.

Nyt avautuneessa näyttelyssä lasitaidetta katsotaan uudesta näkökulmasta ja lasia yhdistetään eri tekniikoihin. EGSille tyypillisesti myös uudet teokset tarkastelevat kansainvälistä yhteiskuntaa ja siihen liittyviä ajankohtaisia muutoksia.
- Luvassa on uudenlaista lasitaidetta, ei niinkään esineitä vitriinissä. Näyttelyn nimi viittaa EGS-kirjaimiin, mutta myös siihen, miten taiteen avulla voi käsitellä asioita ja niiden muutoksia. Olen periaatteessa 30 vuotta kirjoittanut kirjainyhdistelmää, joka ei tarkoita yhtään mitään ja nyt voin tehdä jotakin syvempää, EGS summaa.

Vasemmalla on lasinpuhaltamestari Jaakko Liikanen 
ja oikealla taiteilija EGS työskentelemässä Lasismin 
studiossa Riihimäen vanhassa lasitehdaskiinteistössä.
 
Toimittaja Miki Wallenius on tehnyt Ylen nettisivuille näyttelyä esittelevät artikkelin (https://yle.fi/uutiset/3-11205487), josta ohessa sitaatti:

EGS sai Lasismin vetäjiltä viisi vuotta sitten kutsun tulla Riihimäelle kokeilemaan lasia. Kuuma, hetkessä muotoiltava lasimassa vei heti mukanaan. Siinä oli jotain samaa vaaran tuntua kuin öisillä vierailuilla Riihimäen ratapihalla, jossa graffitintekijät maalasivat vartijoita väistellen VR:n lähijunien vaunuja.
– Parin kilometrin päähän rikospaikasta olen palannut. Opin noista ajoista paljon myös työskentelyyn lasin kanssa: taide tehdään hetkessä, improvisoiden ja vallitsevissa olosuhteissa.
Viimeisen vuoden ajan EGS on kulkenut Helsingistä lähijunalla Riihimäelle luonnoskirjansa kanssa. Aluksi syntyi yksinkertaisia muotoja, mutta kun mies alkoi ymmärtää lasin fysiikan sääntöjä, pystyi hän haastamaan itseään ja puhaltajia entistäkin vaativampiin suorituksiin.

Wallenius on tehnyt Ylen 12.2. klo 20:30 TV-uutisiin jutun, joka löytyy Yle Areenasta: http://areena.yle.fi/1-50338377

Juttu alkaa noin 19 minuutin kohdalta.


 
Miki Wallenius teki viime viikolla näyttelyä esittelevän 
jutun Ylen tv-uutisiin. Kuvakaappaus: www.yle.fi

EGS:n työskentelyä Lasismin studiossa voi katsella lisää videolta: https://vimeo.com/377336942/a51fe1bf45

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti