tiistai 4. kesäkuuta 2019

Suomalaisen lasin vuosikirja 2019 on ilmestynyt



Tämän vuoden vuosikirja on värikäs artikkelikokoelma, jonka jutuissa esitellään vanhaa ja uutta suomalaista lasituotantoa sekä lasiesineiden keräilyä.

Igor Herler jatkaa tutkielmien sarjaa Alvar Aallon lasimuotoilusta; tällä kertaa aiheena ovat maailman suurimmat Aalto-maljakot. Toisessa artikkelissaan Herler pohdiskelee lasitehtaiden muotoilukilpailuja.


Antti Kaijalainen esittelee artikkelissaan ”Tunne lasit, tunne juomat” lasistojen kehitystä.
Oiva Toikan muotoilemat lasiset hedelmät ja vihannekset ovat Jyrki Kippolan visuaalisen jutun aiheina.


Auli Rautiainen on laatinut raportin Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelman opiskelijoiden toteuttamasta laajasta projektista luonto- ja taidehotelli Urkin Pirtille Pinsiöön.

Monen lasinäyttelyn arkkitehtina toiminut muotoilija Heikki Viinikainen kertoo työstään artikkelissa ”Tilan taika – näyttelysuunnittelua”.
Niin ikään Nuutajärvellä työskentelevä Janne Rahunen tunnetaan taitavana Reticello-tekniikan hallitsevana lasinpuhaltajana ja taiteilijana. Kirjoituksessaan hän tutustuttaa lukijat tähän lasinvalmistustapaan.


Amerikkalainen Jonathan Capps on työskennellyt kohta vuoden Nuutajärvellä Fulbright-stipendiaattina ja hän kertoo yhteistyöstään suomalaisten lasintekijöiden kanssa.
Lasitaiteilija Markku Salo osallistui viime syksynä Tšekin Nova Borissa kansainväliseen symposiumiin, jossa eri maiden lasiammattilaiset ja –opiskelijat tapaavat kolmen vuoden välein. Marja-Leena Salo on toimittanut jutun tuosta tapahtumasta.


Pitkään Kansalliskirjaston johtajana toiminut Kai Ekholm kerää myös lasia ja hän kirjoittaa kiinnostuksensa kohteista.
Suomen lasimuseon ystävät ry:n toimintaan aktiivisesti pitkään osallistunut Risto Aalto kertoo lasinkeräilystään ja hän myös muistelee työskentelyään Riihimäen Lasin palveluksessa 1960-luvulla.


Marjut Numminen ja Aino Vilpas pyörittävät Hämeenlinnassa lasistudio Soda Shop design´ia, heidän työskentelystään on jutun laatinut Jyrki Winter.
Timo I. Laakso on toimittanut noin 30-sivuisen katsauksen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneista uusista lasiesineistä.


Lisäksi kirjassa on juttuja Suomen lasimuseon ystävät ry:n toiminnasta sekä lasimuseon ja SLMY:n toimintakertomukset, myös katsaus viimeksi kuluneen vuoden aikana suomalaisissa laatuhuutokaupoissa myydyistä mielenkiintoisista lasiesineistä sisältyy perinteiseen tapaan vuosikirjaan.
Suomalaisen lasin vuosikirjassa 2019 on 170 neliväristä sivua, jotka ovat hieman madalletun A4:n kokoisia.
 
 
Kirjan on julkaissut Suomen lasimuseon ystävät ry ja tämä on jo kuudes vuosikirja.
SLMY:n jäsenet saavat kirjan jäsenetuna noutamalla sen Riihimäeltä tai maksamalla postituksen kotiinsa.
Kirja on myynnissä Suomen lasimuseon myymälässä ja se tulee myyntiin moneen nettikirjakauppaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti