maanantai 22. huhtikuuta 2019

Muotoilija Oiva Toikka on kuollut


Asia vahvistettiin Ylelle Galerie Forsblomista. Toikka oli kuollessaan 87-vuotias. Hänet tunnetaan erityisesti lasisista lintuteoksista.

Toikka syntyi Viipurissa vuonna 1931. Hän on toiminut myös opettajana taideteollisessa oppilaitoksessa sekä professorina Tukholman taideteollisessa korkeakoulussa. Toikka on saanut Kaj Franck -palkinnon ja Pro Finlandia -mitalin.

Galerie Forsblomissa aukeaa ensi torstaina Oiva Toikan näyttely. Toikan odotettiin osallistuvan näyttelynsä "Kevään oivalluksia" avajaisiin henkilökohtaisesti.


 
Oivan Toikan Bambu taide-esine, 1967-1969,
Collection Kakkonen,
Kuva: www.suomenlasimuseo.fi / Rauno Träskelin.


Suomen lasimuseossa avautuu yleisölle 10.5. näyttely OIVAN IHMEMAASSA – OIVA TOIKAN TAIDETTA ja se on esillä 18.8. asti.

Professori Oiva Toikka (s.1931) on suomalaisen lasin suuria nimiä, jonka mielikuvituksellinen, rikas ja rohkea lasitaide poikkeaa pohjoismaisen muotoilun valtavirtauksista.

Suomen lasimuseon näyttely johdattaa katsojan Oiva Toikan yllätykselliseen ja värikkääseen mielikuvitusmaailmaan. Näyttelyn arkkitehtina toimii teollinen muotoilija Harri Koskinen.

Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1956 keraamikoksi valmistunut Toikka työskenteli muotoilijana Arabiassa vuoteen 1959. Työnsä vakituisena suunnittelijana Nuutajärvellä hän aloitti 1963 ja on siitä lähtien työskennellyt lasin parissa suunnitellen suosituksi tulleita lasisarjoja ja uniikkiteoksia. Hänen laajamittainen taiteellinen toimintansa kattaa myös lavastuksen ja pukusuunnittelun sekä erilaiset tilateokset.

Oiva Toikka tunnetaan Iittalalle suunnittelemastaan Birds-sarjasta. Käsityönä valmistetut uniikit lasilinnut ovat keräilijöiden intohimon kohteena ympäri maailman. Kaikissa luomuksissaan Oiva Toikka yhdistää ehtymättömän mielikuvituksensa perusteelliseen lasin ominaisuuksien tuntemukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti