torstai 4. huhtikuuta 2019

Kristallin ulottuvuuksia Galleria Mafka & Alakoskessa


Moderni ja ikiaikainen kohtaavat valokuvaaja Niclas Wariuksen uusissa Crystal Dimensions teoksissa. Asetelman parissa aiemminkin työskennellyt Warius rakentaa kuvattavakseen mustaa samettia vasten vanhojen kristallikruunujen prismoista täydelliseen symmetriaan pyrkiviä muodostelmia. Lähemmässä tarkastelussa kuvista näkyy kuitenkin kristallien epätäydellisyys ja muodostelmien analoginen epätarkkuus. Aihe on mielenkiintoisesti samalla abstrakti ja esittävä.

Warius hyödyntää prismojen muotoja luodakseen uusia maailmoja. Kuvat ovat kuin kurkistuksia mikroskoopin tai kaleidoskopin kautta toiseen ulottuvuuteen, jossa tarkka, jännittynyt tai sykkivä logiikka vallitsee. Voit kuvitella näkeväsi jalokivi- tai jäämuodostelmia tai vaikka alkuräjähdyksen. Kuvissa voi nähdä viitteitä mandaloiden tai lumihiutaleiden täydelliseen muotoon ja niiden olemassaolonsa kauniiseen mutta samalla sattumanvaraiseen hetkellisyyteen. Ne ovat olemassa nyt, kun taas seuraavassa hetkessä niiden rakennuspalikat ovatkin sekoittuneet, sulaneet tai kadonneet.


Kuva: Niclas Warius: Compression / 
Galleria Mafka & Alakoski

Kuvien kristallit ovat Wariuksen edesmenneen isän peruja. Hän restauroi työkseen vanhoja kristallikruunuja. Wariuksen työskentelyä on innoittanut ja ohjannut ajatus isästänsä työskentelemässä näiden samojen kristallien parissa. Ympyrä sulkeutuu ja pyöreä muoto toistuu teoksissa. Teokset ovat akryylille pohjustettuja mustesuihkutulosteita (Fotosec). Kuvat saattavat tuntua manipuloiduilta tai tietokoneella kokonaan rakennetuilta, mutta ne ovat tosiasiassa suoria toisintoja todellisuudesta.
Näyttelyyn kuuluu teosten lisäksi ääniraita ja installaatio.

Niclas Warius on paikalla lauantaina 13.4. ja 11.5. klo 12 – 15, silloin voi mennä tapaamaan taiteilijaa.

Kari Alakosken taidelasia.
Kuva: Juho Haavisto / Galleria Mafka & Alakoski.

Puhaltajamestari Kari Alakoski on Niclas Wariuksen taiteen inspiroimana luonut lasitaideveistoksia näyttelyyn. Teosten muotokieli noudattaa kristalliprismojen pisaramaista ja ovaalia perusmuotoa kuitenkin poiketen prismojen symmetriasta. Epäsymmetrisen massan jakautumisen kautta teoksien muoto vaihtuu sekä valon ja hentojen värien heijastukset muuttuvat katsomiskulman mukaan. Esineiden fasetit ja himmeät pinnat tuovat mielleyhtymän jääkiteistä tai kaartuvakaulainen pitkä maljakko vangitsee putoamassa olevan vesipisaran hahmon.
Teokset ovat suupuhallettuja ja muotoiltu hyväksikäyttäen sulan lasin luontaista käyttäytymistä ja pyrkimystä pisaran muotoon Jälkikäsittelyssä on hionnan ja hiekkapuhalluksen lisäksi kokeellisella uudelleenlämmitys menetelmällä saatu karkea pinta sulatettua kiiltäväksi. Puhaltajamestarin työtä leimaa pyrkimys poiketa totutuista turvallisista ratkaisuista.


Niclas Warius & Kari Alakoski: Crystal dimensions
Galleria Mafka & Alakoski 4.4.–11.5.2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti