sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Lauritz / Stockholms Auktionsverk aloittaa Suomessa




 
Ruutukaappauskuva:
 
Tanskalaiseen Lauritz-huutokauppakonserniin kuuluva Stockholms Auktionsverk on avannut sivutoimipisteen Helsinkiin. Aikaisemmin heillä on ollut täällä edustajana Claire Svartström, joka jatkaa tehtavässään. Eteläranta 14:sta toimistossa työskentelevät Helena Laakso ja Dan von Koskull, jotka kuuluivat aikaisemmin Bukowskin henkilökuntaa.

Lauritz-konserniin kuuluu 27 huutokauppalaitosta: Ruotsissa 8 kpl, Tanskassa 13, Saksassa 3, Norjassa 1, Belgiassa 1 ja Suomessa 1 kpl.  Stockholms Auktionsverkin Lauritz osti vuonna 2014. Konsernin huutokauppojen liikevaihto vuonna 2016 oli 1,073 miljardia Tanskan kruunua eli noin 144 miljoonaa euroa.

Stockholms Auktionsverk tulee myös järjestämään useita fine art-huutokauppoja Suomessa alkaen tämän vuoden marraskuussa. Nämä fine art -myynnit järjestetään online-huutokauppoina, jotta saavutettaisiin mahdollisimman laaja kansainvälinen asiakaskunta.  Kaikki myytävä esineistö tullaan julkaisemaan sekä Stockholms Auktionsverkin, että Lauritz.comin sivuilla.

Laurtitz on jo pitkään havitellut pääsyä Suomen markkinoille. Aikaisemmin se on yrittänyt ostaa jo toiminnassa olevan huutokauppatalon ja huhujen mukaan noin vuosi sitten neuvottelut Hagelstamin huutokauppatalon liittämisestä konserniin olivat pitkällä, kunnes Wenzel Hagelstam pani stopin hankkeelle.

Jo ennen Lauritzin tuloa markkinoita jakamaan, ovat jotkut povanneet pudotuspeliä suomalaisille ns. laatuhuutokaupoille. Tällaisina yleisesti pidetään Helsingissä toimivia Bukowskia, Hagelstamia ja Helanderia sekä Tampereella toimivaa Galleria Annmaris´ia.

Uuden toimijan ei ole ihan helppo tulla Suomen markkinoille. Toistaiseksi Stockholms Auktioverkin sivuilta ei löydy edes Helsingin toimipisteen yhteystietotoja. Sivuston uutisista löytyy kuitenkin 4.9. päivätty juttu Suomen-toiminnan aloittamisesta marraskuussa. Ainakin toistaiseksi nettisivut ovat vain ruotsiksi ja englanniksi. Suomalainen taide ja design kiinnostavat Suomen ulkopuolellakin ja Lautrizin sivuston kautta ostajia löytynee, mutta mitkä ovat kilpailukeinot, joilla Stockholms Auktionsverk pyrkii saamaan suomalaiset myyjät tuomaan esineensä myyntiin uudelle toimijalle? Ja kyllähän alan ammattilaiset ja harrastajat ovat jo löytäneet muiden Suomessa toimivien huutokauppatalojen nettisivut, siten ulkomaiset ostajat ovat toimineet jo nyt Suomen markkinoilla.
Kilpailun lisääntymisen voisi ajatella olevan kuluttajien eli esineiden ostajien ja myyjien kannalta olla myönteinen asia.
 

Viikko sitten sunnuntaina 15.10. Stockholm
Auktionsverk ilmoitti Helsingin Sanomissa
toiminnan aloittamisesta Suomessa.


Stockholms Auktionsverkin Suomen toimipisteen
ilmoitus Helsingin Sanomissa tänään 22.10.

1 kommentti:

  1. Tutkailin pörssitapahtumia ja huomasin yhden tanskalaisen pörssiyhtiön kärsivän kroonisesta rahapulasta. Tämä Lauritz.com on näköjään Suomessa syksyllä avautuneen Stockholms Auktionsverketin emoyhtiö. Enpä enää ihmetellyt emon talousongelmia kun seuraavaksi siirryin tytäryhtiön Suomen nettisivuille. 16 kpl tuntemattomien taiteilijoiden teoksia huudettavana juuri nyt. Ei tarvitse olla kovin tasokas matemaatikko arvaamaan, että tämä toiminta on kohta loppu. Emoyhtiön kassa tyhjä, eikä tyttärillä ole mitään mitä myydä. Vaikeeta on.

    VastaaPoista