perjantai 1. syyskuuta 2017

Väritön CongorillaGöran Hongell: Congorilla, Karhulan
lasitehdas. Maljakon korkeus on 183 mm
ja suuaukon halkaisija on 140 mm.
Värittömästä lasista tehty versio.
 
Göran Hongell sai kolmannen palkinnon Karhula-Iittalan kilpailussa 1932 vihreästä lasista tehdyllä maljakolla, jonka on hiontakoristelu kuvaa vedenalaista elämää. Samaa kaiverrusaihetta on käytetty muissakin Hongellin lasiesineissä. Toisaalta tätä maljakkoa on koristeltu myös muilla kaiverruskuvioilla:
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2012/04/hongellin-congorillan-versiot.html


Isommat kalat ovat saaneet sympaattiset ilmeet.

Epäselvää on, onko Congorilla tämän astian vai kaiverruskuvion nimi vai niiden yhdistelmän? Alkuperäisen vihreän lisäksi maljakkoa on tehty sinisenä, rionruskeana, savunharmaana ja värittömänä eli se normaali Karhulan 1930-luvun värikirjo.


Pikkukaloille ei ole hiottu pään yksityiskohtia,
vaan ne on tyylitelty.
 
Monet nimittävät väritöntä lasia kirkkaaksi, mutta kirkkaushan on lasin pinnan ominaisuus, eikä värin nimi. Minkä tahansa värisestä lasista voidaan tehdä kirkkaita tai hapottamalla/hiekkapuhaltamalla mattapintaisia versioita.
Merellä purjehtineet tietävät, että väritöntä valoa nimitetään valkoiseksi valoksi. Siellä kirkkaus on valon voimakkuutta ilmaiseva termi. Aikanaan myös Karhulan lasitehdas nimitti tuoteluettelossa väritöntä lasia valkoiseksi, mutta siitä luovuttiin aika pian, kun on olemassa myös oikeasti valkoista lasia; opaalivalkoista tai luulasia.

Vesikasveja on myös hiottu täydentämään
meren pinnanalaista elämää. Tämähän toimii
vaikka laiskan ihmisen akvaariona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti