perjantai 29. syyskuuta 2017

Suomen lasimuseo hakee johtajaa


Vasemmalla Suomen lasimuseo, joka aikaisemmin
toimi Riihimäen Lasin ”alatehtaana”. Oikealla näkyy
Suomen metsästysmuseo. Kuva: Suomen lasimuseo
 
Riihimäen kaupunki, joka omistaa Suomen lasimuseon, hakee johtajaa lasimuseolle ja koko kaupungin museotoiminnalle. Lasimuseo on yksi Suomen kuudestatoista valtakunnallisesta erikoismuseosta. Valtakunnalliset erikoismuseot saavat toimintansa tueksi korotettua valtionosuutta. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä avustus voi pääsääntöisesti kattaa enintään 85 prosenttia avustettavan toiminnan hyväksyttävistä menoista.

Riihimäen kaupungin museotoimi oli aikanaan 1980-luvulla yhden museotoimenjohtajan alaisuudessa, silloin tehtävää hoiti Heikki Matiskainen. Lasimuseo on ollut pitkään erikoismuseo ja korkeamman valtionavun edellytyksiä on ollut mm. se, että sen johtaja keskittyy oman museon johtamiseen. Muutaman vuoden aikana Riihimäen kunnallishallinnossa on ollut esillä säästötoimena kaupungin omistamien museoiden yhdistäminen. Erityisesti lasimuseota ja taidemuseota on haluttu yhdistää. Aikaisemmin nämä pyrkimykset ovat rauenneet, mutta nyt jossain on päätetty ainakin museoiden hallinnollisesta yhdistämisestä. Kolmas kaupungin omistama museo on kaupunginmuseo.

Riihimäellä toimii myös Suomen metsästysmuseo, joka on museoyhdistyksen omistama. Taustavoimina yhdistyksessä toimivat Suomen riistakeskus, Suomen Metsästäjäliitto, Metsähallitus, Suomen Kennelliitto ja Riihimäen kaupunki. Metsästysmuseoyhdistyksen ja Riihimäen kaupungin välisen sopimuksen mukaan kaupunki luovuttaa museorakennuksen Metsästysmuseon käyttöön, mutta ei osallistu museotoiminnasta aiheutuvien muiden kulujen kattamiseen. Pääosa museon toiminnan rahoituksesta kertyy metsästyskorttivaroista, joista ohjataan vuosittain neljä prosenttia metsästysmuseotoiminnan tukemiseen.

Riihimäellä toimii myös valtakunnallinen Työväentalomuseo, jota ylläpitää Työväenperinteen Tutkimus ry.

Myös lasimuseon erikoismuseon status on ollut uhattuna muutaman vuoden. Sen toteutuminen vähentäisi valtion osallistumista museon toiminnan rahoittamisessa, mikä tarkoittaisi Riihimäen kaupungin rahoitusosuuden kasvamista tai sitten toimintaa pitäisi leikata tulojen vähentymistä vastaavasti. 
Ohessa Riihimäen kaupungin työpaikkailmoitus:

Riihimäen kaupunki hakee 1.1.2018 alkaen museonjohtajaa Suomen lasimuseoon. Suomen lasimuseo on Riihimäen kaupungin omistama valtakunnallinen erikoismuseo, jolla on laajaa kansainvälistä toimintaa.

Haemme aktiivista, organisointi- ja yhteistyökykyistä ammattilaista museomme johtajaksi. Tarjoamme vahvan vaikutuspaikan lasin kansallisen ja kansainvälisen historian, nykyajan ja tulevaisuuden parissa.

Museonjohtajan päätehtävänä on Suomen lasimuseo – Finlands glasmuseum tulosyksikön johtaminen. Johtaja vastaa valtakunnallisen lasimuseon kehittämisestä, taloudellisista ja hallinnollisista tehtävistä sekä museon yhteiskuntasuhteista. Lisäksi Suomen lasimuseon johtajan tehtäviin tullaan liittämään Riihimäen kaupungin koko museotoiminnan hallinnollinen johtaminen.

Edellytämme museonjohtajalta soveltuvaa korkeakoulututkintoa, perehtyneisyyttä toimialaan, hallinnollista ja taloudellista osaamista, monipuolista kielitaitoa sekä näyttöjä kansallisten ja kansainvälisten verkostojen rakentamisesta.

Arvostamme kokemusta esimiestehtävistä, vahvaa näkemystä museoalan kehittämisestä sekä kykyä johtaa toimintaa tavoitteiden mukaisesti. Tehtävä vaatii vahvoja vuorovaikutustaitoja.

Työaika on 36,75 tuntia viikossa. Työ sisältää myös ilta- ja viikonlopputöitä. Tehtävän palkkaus on KVTES:in mukainen. Hakija voi esittää oman palkkatoivomuksensa. Tehtävään valitun tulee esittää hyväksytty työhöntulotarkastuslausunto ennen työn aloittamista. Koeaika on kuusi kuukautta.

Lisätietoja tehtävästä antaa vt. kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Pasi Koistinen, p. 019 758 4707, pasi.koistinen@riihimaki.fi tai vs. museonjohtaja Kaisa Koivisto, p. 019 758 4101, kaisa.koivisto@riihimaki.fi

Hakemukset tulee toimittaa 13.10.2017 klo 15 mennessä Kuntarekryn kautta.
(työavain 151055).

2 kommenttia:

 1. Eikös pitäisi olla kokoaikainen museonjohtaja, että valtion erikoismuseorahaoitus säilyy? Vai onko säännöt muuttuneet? Osaisiko Kaisa sanoa?

  Ter. Olli Ahtola

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tarkoitan, että Lasimuseolla erikseen on oltava kokoaikainen johtaja. Näin minä sitä asetusta vuodelta 2006 ymmärrän.

   Poista