torstai 27. huhtikuuta 2017

Hyvää veteraanipäivää


Neljä eriväristä Korsumaljaa: vaalean vihreä,
vaalean sininen, lila ja ruskea. Useita muitakin
väriversioita ole olemassa.
 
Riihimäen Lasi Oy valmisti toisen maailmansodan aikana useita sotaan liittyviä lasiesineitä; Asevelimalja, Sankarimaljat I ja II, Mottimalja, Partiomalja, Karjalamalja ja Korsumalja. Oheisissa kuvissa on muutamia Korsumaljoja sekä Karjalamaljoja.


Tumman ruskea versio on arvokkaan
tyylikäs. Toisella on puolella on talvi-
sodan alkamis- ja päätymisvuodet.
Toisella puolella näkyy Vapaudenristi.
 
Myös Karhulan lasitehdas valmisti erilaisia sodan muistomaljoja; Vapaudenmaljan ja Sankarimaljan nimellä kulkevia esineitä on tehty muutamasta erilaisesta maljakosta, mutta ko. hiontakoristelu on se, joka määrittelee maljakon.


Vaaleasininen Korsumalja on paljon
kevyemmän/iloisemman näköinen kuin
edellisen kuvan tummanruskea versio.
 
Muistaako kukaan blogin lukijoista muiden suomalaisten lasitehtaitten tuotannosta toisen maailmansodan muistoesineitä ? Kansalaissotaan liittyviä muistoesineitä on tehty ainakin Karhulan ja Kauklahden lasitehtaissa, mutta onko sellaisia tehty muissa tehtaissa ?


Vaaleanvihreä ja lila Korsumalja.
 
Tänään vietetään Kansallista veteraanipäivää, joka on Suomessa sotaveteraanien kunniaksi 27. huhtikuuta vietettävä juhlapäivä ja yleinen liputuspäivä. Sitä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 Lahdessa osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta. Ehdotuksen kansallisesta veteraanipäivästä teki pääministeri Kalevi Sorsa ja asia vahvistettiin valtioneuvostossa 1986. Tänä vuonna pääjuhlaa on vietetty jälleen Lahdessa.


Neljä Karjalamaljaa: väritön, vaaleanvihreä,
kellertävä ja lila.
 
Päivämäärä 27.4. on se päivämäärä, joka jäi Suomen puolustusvoimien viimeisimmäksi sotapäiväksi. Siihen päättyi Lapin sota ja toinen maailmansota Suomen osalta. Silloin loputkin Saksan 20. vuoristoarmeijan sotilaista vetäytyi kello 13.30 mennessä Kilpisjärveltä Norjan puolelle rajaa.
Kansallista veteraanipäivää ei vietetä voitonjuhlana, vaan sillä on kaatuneiden muistopäivääkin rauhanomaisempi luonne.


Kellertävä Karjalamalja.


Karjalamaljassa on kolme kuvaa: Karjalan vaakuna,
Vapaudenristi ja lumipukuinen sotilas kiväärin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti