sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Valtiollinen Aarne-ryyppylasi


Göran Hongellin Aarne-ryyppylaseja.
Nämä yksilöt eivät ole kovinkaan vanhoja.
 
Göran Hongell muotoili Aarne-lasiston 1948 tai 1949 ja alun perin siihen kuului 4 eri kokoa: 4 cl viina/ryyppy/snapsilasi, 8 cl cocktaillasi, 12 cl viinilasi ja 25 cl olutlasi.

1960 Hongell suunnitteli 20 cl on the rocks –lasin asiakkaiden toivomuksesta. Vuonna 1969 sarja otettiin pois tuotannosta, mutta Iittalan satavuotisjuhlien yhteydessä sarja otettiin uudelleen tuotantoon vuonna 1981. Tässä vaiheessa mallistoon lisättiin 18 cl sampanjalasi ja 32 cl grogilasi sekä kannu. Hongell kuoli 1973, joten nämä lisäykset on suunnitellut joku muu.

Nykyään tilavuudet ilmoitetaan osittain eri tavalla: ryyppylasi 5 cl, coctaillasi 14 cl, kuohuviinilasi 18 cl, grogilasi 32 cl ja pilsnerilasi 38. Kannu ja viinilasit eivät ole tällä hetkellä mallistossa.

Aarne-lasit palkittiin Milanon triennaalessa 1954 ja sellaiset on otettu New Yorkin modernin taiteen museon (MOMA) kokoelmiin.

Aarne-laseista on liikkeellä jonkin verran halpoja kopioita, esim. jollain vodka-merkeillä on ollut jaossa sellaisia mainoslaseja.

Aarne-ryyppylasi on saanut kylkeensä
etsatun Suomen vaakunaleijonan.

Oheisessa Aarne-ryyppylasien rivistössä on kaksi yksilöä, joiden kylkeen on etsattu tyylikkäästi Suomen vaakuna. Joihinkin valtion tilaamiin lasiesineisiin on lisätty tehtaalla tällainen leijona ja onhan leijonariipukset sekä muu vastaava rekvisiitta viime vuosina ollut suosittua, mutta silti hieman ihmetyttää tällaisen parin päätyminen kirpputorille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti