lauantai 25. helmikuuta 2017

Uutta saksalaista lasia lasimuseossa


Edition Gernmein –näyttelyä viimeistelemässä
joukko Kesselin taidekorkeakoulun
tuotesuunnitteluosaston opiskelijoita.
 
Hannu Krügerin muotoilemia taidelasiesineitä vuodelta 2010.

Darius Zalzadeh´in muotoilemat Riverine lasit ja karahvit.

 
Suomen lasimuseossa Riihimäellä on avautunut Edition Gernheim –näyttely, jossa on esillä saksalaisen Kasselin taidekorkeakoulun opiskelijoiden lasiprojektien tuloksia kuuden vuoden aikana toteutetuista neljästä projektista. Reilut parikymmentä tuotesuunnittelun opiskelijaa on päässyt tutustumaan lasiin materiaalina Gernheimin lasimuseon yhteydessä toimivassa lasihytissä. Gernheimin lasimuseon johtaja Katrin Holthaus kertoi, että museon hytti ammattipuhaltajineen on opiskelijoiden ja taiteilijoiden käytettävissä kokeiluihin ja prototyyppien valmistamiseen.
Riihimäellä esillä on taide- ja käyttölasia sekä valaisimia.

Vasemmalla Suomen lasimuseon vt. intendentti
Uta Laurén, keskellä Kasselin taidekorkeakoulun
professori Jakob Gebert ja oikealla Gernheimin
lasimuseon johtaja Katrin Holthaus.

Etualalla Oliver Schaub´in kaksi esinettä.

Etualalla kolme Lion Wolff´in Aquana-maljaa.

Lisa Wübbeler on muotoillut Kespon karahvit ja lasit.


Pöydällä oikealla on Monja Hirscher´in
Topologie –laseja ja karahveja.

Valeria Santagari-Juraschek: Wolke.


Suomen lasimuseo ja Gernheimin lasimuseo pyrkivät luomaan eurooppalaisen verkoston, jonka avulla perinteisten lasinvalmistustekniikoiden osaamista pyritään säilyttämään, kertoi Suomen lasimuseon vt. intendentti Uta Laurén. Gernheimin ja Riihimäen välillä on ollut yhteistyötä jo aikaisemmin ja se jatkuu maaliskuussa, kun Saksassa avautuu Tapio Wirkkalan näyttely, joka on koottu alun perin Riihimäelle. Samaan aikaan Gernheimissa on esillä myös uutta riihimäkeläistä lasia, kun esillä on Joonas Laakson ja Jaakko Liikasen teoksia. Heillähän oli yhteisnäyttely Suomen lasimuseossa 2014. Näyttelyt ovat osa Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmistoa.


 
Verena Hutter´in suunnitelmat valaisimet.

Professori Jakob Gebert lasivalaisinta tarkistamassa
Suomen lasimuseon suuressa salissa avautuneessa
näyttelyssä.

Nämä Hanna Grüber´in muotoilemat Vessel-esineet
ovat päässeet Rosenthal´in tuotanto-ohjelmaan.

Robin Stummvoll on muotoillut nämä esineet.



Sophie Stein: Glass, Drink, Tanz –laseja ja karahveja.
 
 
Saksassakin on lasiteollisuus hiipunut ja siellä valmistaan enää lähinnä vain teknistä lasia ja pakkauslasia. Esimerkiksi Rosenthal valmistuttaa lasiesineitään nykyään mm. Puolassa. Saksalaisvalmistajien tuotantoa on siirretty myös muihin naapurimaihin.
 
Lasiprojektien vetäjänä on toiminut professori Jakob Gebert, jolle itselleenkin lasisuunnittelu on ollut uutta, vaikka taidekorkeakoululla on myös pieni oma lasihytti. Muotoilijaksi valmistuminen vie noin 5 vuotta, jonka jälkeen diplomityöhön menee noin vuosi. Saksassa on vielä olemassa yksi oppilaitos, jossa voi opiskella lasinpuhallusta ja kaivertamista sekä hiomista. Myös Hallen ja Stuttgartin korkeakoulujen yhteydessä on lasialan opetusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti