tiistai 31. tammikuuta 2017

Janne Rahusen lasitaidetta esillä TurussaJanne Rahunen – Lasitaidetta.
 
Auran Galleriassa nähdään monipuolinen kokonaisuus Janne Rahusen lasitaidetta. Näyttely jakaantuu kahden teeman alle: Reticello-teoksiin sekä suurikokoisiin puhallettuihin veistoksiin.

Reticello-teokset ovat keskeinen osa näyttelyä. Reticello on haastava ja Suomessa harvinainen lasipuhalluksen erikoistekniikka. Reticellossa lasipuikkojen avulla saadaan molempiin suuntiin filigraaniraidat ja jokaiseen vinoneliöön jää ilmakupla. Työskentely vaatii tekijältään erityistä keskittymistä ja herkkyyttä käsitellä lasia. Rahunen on työskennellyt tekniikan parissa tiiviisti vuonna 2016 ja näyttelyssä nähdään uusimmat teokset.

Puhalletut veistokset ovat kokemuksellisia teoksia niin tekijälle kuin katsojalle. Ison lasimassan käsittely on mieluisaa Rahuselle ja reticello-teosten vastapainoksi puhallettujen veistosten ilmaisu on vapaampaa. Teoksissa voi nähdä erilaisia hahmoja sekä aistia tunnelmia.

Janne Rahunen: Merenneito.
Kuva: https://mail.google.com/mail/u/0/#search/rahunen/1599714ce2886f25

Lasinpuhaltaminen on suuressa määrin tiimityötä ja assistentin rooli korostui näyttelytöitä tehdessä. Lasinpuhaltaja Manuel Diemer on ollut Rahusen assistenttina koko projektin aikana ja yhteistyö on ollut menestyksekästä.

Janne Rahunen asuu ja työskentelee Nuutajärvellä.
Hän valmistui Nuutajärven lasikoulusta vuonna 2014 ja on siitä lähtien osallistunut useisiin näyttelyihin Suomessa ja Saksassa. Oman taiteellisen työskentelyn lisäksi Rahunen työskentelee lasinpuhaltajana useille muotoilijoille sekä taiteilijoille.

Janne Rahunen – Lasitaidetta.
 
Rahuselle lasinpuhaltaminen on kokonaisvaltaista. Tekeminen on fyysistä työtä, mutta myös henkinen läsnäolo sekä keskittymiskyky ovat lasinpuhaltajan tärkeitä ominaisuuksia.

Suunnitelmallisuus on lasihytissä tärkeää, mutta uusia ideoita syntyy juuri lasia työstäessä ja suunnitelmat voivat muuttua.
Janne Rahusen taiteellisen työskentelyn lähtökohtana on lasinpuhalluksen erikoistekniikoilla puhalletut näyttävät teokset. Suurikokoiset teokset sytyttävät Rahusen.

”Lasin tekeminen vaatii kokeilua ja ongelmanratkaisua, lopulta mahdollisuuksien rajoittamista. Lasiteosta muovatessa tilanne on intensiivinen ja kun teos on valmis, on arvoitus ratkennut.”
 

Näyttely on esillä Auran Galleriassa Turun Yliopistonkadulla  31.1. - 19.2.2017

 
Janne Rahunen – Lasitaidetta.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti