keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Vanhaa lasia Kokkolassa


Vanhaa lasia K.H. Renlundin museon vitriinissä Kokkolassa.

 
Kokkolan vanhassa keskustassa sijaitsee K.H. Renlundin museo Roosien suvun perinteikkäässä kaupunkitalossa. Rakennuksessa on jonkin verran 1700- ja 1800-luvun kalusteita, taidetta myös 1900-luvulta ja jonkin verran muuta esineistöä. Hieman myös lasiesineitä.

Vanhojen lasiesineiden näköisiä uusia lasiesineitä.
Kun vuosia kuluu, esineen omistaja vaihtuu ja
valmistajan tarrat irtoavat, niin näistäkin osa saattaa
tulla myyntiin muka 1800-luvun lasiesineinä.

Lasisirkus on valmistanut Nuutajärvellä
vanhan mallin mukaisia pikareita.


Roosin talon yläkerran näyttely kertoo elämästä Kokkolassa kaupungin kukoistuksen aikana 1800-luvulla. Roosin talon rakennuttaja Andreas Roos (1785-1842) oli Anders Roos vanhemman (1750-1810) ja Maria Elisabeth Rahmin poika (1759-1803). Vuonna 1809 Andreas Roos avioitui pietarsaarelaisen kauppiasperheen tyttären Maria Sophia Lindskogin (1787-1856) kanssa. Pariskunta sai yhteensä kymmenen lasta, joista seitsemää tytärtä kehuttiin hyvin kauniiksi. Roosin talo rakennettiin suuren perheen kodiksi ja kauppaliikkeen tiloiksi. Alakerta oli arkikäytössä ja yläkerta juhla- ja edustustiloina. Koska Roosin talo oli aikanaan kaupungin edustavin rakennus, vastaanotettiin siellä myös kaupungissa v. 1819 vieraillut keisari Aleksanteri I.

K.H. Renlundin museon perustana on Karl Herman Renlundin testamenttilahjoitus, joka käsittää 39 teosta suomalaisen taiteen kultakaudelta 1800 - 1900-lukujen vaihteesta. Roosin talon yläkerrassa on esillä Renlundin lahjoitukseen kuuluvia tunnettuja teoksia suomalaisen taiteen kultakaudelta mm. Beda Stjernschantzin, Magnus Enckellin, Pekka Halosen ja Viktor Westerholmin teoksia, sekä Karl Herman Renlundin henkilöhistoriaa.

Merimiehen pojaksi Kokkolassa syntynyt Karl Herman Renlund eteni rautakaupan puotipuksusta suurliikemieheksi ja keräsi elinaikanaan huomattavan omaisuuden. Vähän vanhemmat muistavat Renlundin rautakauppaketjun. Hänellä oli myös merkittäviä yhteiskunnallisia tehtäviä ja hänet valittiin säätyvaltiopäiville v. 1888 Helsingin porvareiden edustajana ja useille valtiopäiville Kokkolan porvareiden edustajana sen jälkeen. Luonteeltaan seurallisena henkilönä hänen laajaan ystäväpiiriinsä kuuluivat mm. Jean Sibelius ja Pekka Halonen. Hänen kerrotaan tukeneen mielellään kulttuuria ja taidetta.


Beda Stjernschantzin maalaus Pitkärannan lasitehtaan
lasinpuhaltajista oli kesällä 2014 lainassa Amos Anderssonin
taidemuseossa Helsingissä, mutta on palautunut takaisin
kotimuseoonsa. Taiteilijan laajan näyttelyn yhteydessä tästä t
aulusta oli juttu myös tässä blogissa:
Tauluhan on tuttu myös Suomen lasimuseossa käyneille,
kun sen kuva on museon alakerrassa selittävien tekstien kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti