tiistai 11. lokakuuta 2016

Leikittelyä lasilla 
Ilse Lindqvistin ja Yrsa Rankin taidelasinäyttely Playful Glass avattiin tänään Galleria Artikassa Helsingin Uudenmaakadulla. Näyttely on moni-ilmeinen alkaen noin 10 vuotta sitten Nuutajärvellä puhalletuista maljakoista myöhempien aikojen monenlaisiin uteliaisiin kokeiluihin herkästä pate de verre –tekniikasta rautaa ja lasia yhdisteleviin teoksiin.
Kaksoissisaruksista Ilse löysi lasin ensimmäisenä ja hän opiskeli silloin vielä Wetterhoffin koulutusvalikoimaan kuuluneessa lasikoulussa. Nykyäänhän Nuutajärven lasikoulu on osa Ammattiopisto Tavastian koulutustarjontaa. Ilse on myös yksi Nuutajärven lasitaitajat ry:n eli Lasikomppanian perustajajäsenistä ja hän puhaltanut lasia Nuutajärven lasikylässä vuodesta 2001.Kymmenisen vuotta sitten Ilse ja Yrsa Lindqvist perustivat yhteisen yrityksen Artglasscenterin ja alkoivat työskennellä lasihytissä yhdessä. He ovat valmistaneet uniikkeja lasiesineitä puhallustekniikoiden lisäksi myös muilla lasitekniikoilla, kuten sulattamalla. He ovat käyttäneet puhalletuissa töissään paljon upotusmenetelmää, jolloin lasin pintaan upotetaan esimerkiksi erivärisiä lasinpaloja. Lasin pintaa on elävöitetty ns. kylmätyöstömenetelmin; tällöin jo puhallettua aihiota työstetään hiekkapuhaltamalla tai hapottamalla siihen erilaisia kuvioita. Näin lasin pintaan syntyy eloa ja jännitteitä.

Selkäsairaus pakotti kuitenkin Ilsen luopumaan lasin puhaltamisesta. Tilalle on tullut muita lasinkäsittelytekniikoita uteliaan kokeilun ja keksimisen kautta. Ilse on myös opiskellut Hämeen ammattikorkeakoulussa muotoilijaksi.

Osan teoksista sisarukset ovat tehneet yhdessä, mutta osa teoksista on sellaisia, joita he ovat tehneet erikseen.
 

 
 
 
 

 

 
 

Näyttelypaikka sijaitsee parin muun taidegallerian kanssa lähekkäin Helsingin Uudenmaankadulla ja se on taiteilijaosuuskunta Artikan ylläpitämä. Gallerian nettisivut ovat osoitteessa www.galleria-artika.com


Ilse Lindqvist ja Yrsa Ranki: Playful Glass
Galleria Artikassa 12. – 30.10.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti