maanantai 1. elokuuta 2016

OKA-mies maljakossa

OKA-kahvin poimijoita, ehkä eteläisestä Amerikasta.
Todennäköisesti Kupittaan valmistamia.

Silloin tällöin näkee myynnissä keramiikkafiguriineja, jossa sombrero-hattuinen mies pitää käsissään koria, jossa on kahvipapuja. Tämä OKA-kahvin mainoksissa esiintynyt hahmo on ikuistettu ainakin kahtena erikokoisena versiona keramiikkaesineisiin, jotka ilmeisesti ovat Kupittaan valmistamina,. OKA-kahvin peltipurkkeja ja –pienoistynnyrejä näkee keräiltävän innokkaasti. Hahmo on ikuistettu myös kaiverruskuviona lasimaljakkoon, mutta sellaiset ovat harvinaisia. Oheinen maljakko on mitä ilmeisimmin Kumelan valmistama.

Todennäköisesti Kumelan valmistama maljakko,
jonka kylkeen on kaiverrettu toiselle puolelle OKA-mies
ja toiselle firman logo. Maljakon korkeus on 23 cm.


Kahvi Oy‑Kaffe Ab 1909 -1966

Vuonna 1908 joukko helsinkiläisiä kauppiaita kauppias Enst Antellin johdolla ryhtyi suunnittelemaan kahvipaahtimoa Helsinkiin. Osakeyhtiö Kaffe Aktiebolag perustettiin 27.1.1909 ja merkittiin kaupparekisteriin samana vuonna. Ensimmäiseen johtokuntaan kuuluivat kauppiaat K.G. Öhman toimitusjohtajana sekä jäseninä A.E. Isaksson ja K.G. Jalonen. Vuonna 1929 yhtiön nimi muutettiin muotoon: Kahvi Osakeyhtiö – Kaffe Aktiebolag, ja sittemmin se lyhennettiin otsikossa olevaan kirjoitusasuun.

Toiminta alkoi vuokrahuoneistossa Vuorimiehenkatu 12:ssa. Ensimmäiset paahdetut kahvierät toimitettiin paahtimosta maaliskuussa 1909. Vuoteen 1918 saakka myyntiartikkeleihin kuuluivat paahdettu ja paahtamaton kahvi. Em. vuonna yhtiö sai oman toimitalon Katajanokalta. Samalla tuotanto- ja myyntivalikoimaa laajennettiin teehen, mausteisiin ja sikuriin. Kahvi Oy:n tuotemerkkejä olivat Oka, Stadion, Pedro ja Riga-sikuri.


Kahvi Oy Oka 1965 - 1981

Kahvikaupan kiristyessä ja Tukkukauppojen Oy:n (Tuko) jäsentukkukauppojen omien paahtimoiden aseman ollessa vaikea kiinnostui Tuko käynnistämään oman paahtimon toiminnan. Hanke toteutettiin siten, että vuonna 1964 Tuko hankki omistukseensa Kahvi Oy:n ja jatkoi omien kahvimerkkien rinnalla myös Kahvi Oy:n merkkien markkinointia. Kauppaan sisältyi myös Oy Oka Ab, jolla oli osake-enemmistö Kahvi Oy:ssä. Kahvi Oy sulautettiin Okaan, josta vuonna 1965 muodostettiin Kahvi Oy Oka –niminen ”nimenkantajayhtiö”. Muodollisesti se ilmoitti toimivansa kahvipaahtimona ja siirtomaatavara-alan tuontiliikkeenä. Toimintaansa varten se saattoi myös omistaa ja hallita kiinteistöjä ja osakkeita. Kaupparekisteristä Kahvi Oy Oka lakkautettiin vuonna 1981. Kahvi Oy oli poistettu kaupparekisteristä jo vuonna 1966.

Lähde: ELKA

3 kommenttia:

  1. https://yle.fi/uutiset/3-11069227

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen julkaisu Ylen sivuilla, jutun lopussa kerrotaan Oka-mainoksissa esiintyneestä Holger Sonntagista. Kannattaa lukea! KIITOS RIITALLE VINKISTÄ!

    VastaaPoista
  3. Hei, tuhkakuppien sombrerohattuinen mies on Pedro

    VastaaPoista