tiistai 19. huhtikuuta 2016

Taito-palkinto 2016 Lasisirkukselle Nuutajärvelle


Vuoden 2016 Taito-palkinto myönnettiin viime viikolla suomalaista lasinpuhallustaitoa ylläpitävälle Lasisirkukselle. Taitoliitto jakaa joka toinen vuosi valtakunnallisen Taito-palkinnon, joka on merkittävin kotimainen käsityöyrittäjyyden tunnustuspalkinto. Palkinnon suuruus on 6000 euroa ja sen lahjoittaa LähiTapiola. Aikaisemmista vuosista poiketen palkintoesityksen tekeminen oli nyt mahdollista kenelle tahansa ja palkinnon saajaksi esitettiinkin 45 erilaista käsityöalan yritystä ja toimijaa eri puolilta Suomea. Mukana oli erilaisia yrityksiä, hyvin pieniä yhden hengen yrityksiä ja useita henkilöitä työllistäviä yrityksiä. Voittajan valitsi palkintoraati, jonka puheenjohtajana toimii Taitoliiton suojelija Tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio.

Kuvassa vasemmalta Suomen Käsityöyritttäjien Annukka Mäkelä
ja Taava Ahonniska, Kirjosillan Johanna Anttila, Taitoliiton puheen-
johtaja Heikki Jylhä- Vuorio, (takana) Lasisirkuksen yrittäjät
Johannes Rantasalo ja Alma Jantunen (edessä), Elina Mäntylä
palkintoraadista, Jenni Haukio palkintoraadin puheenjohtaja,
Arto Heinonen LähiTapiola ja Minna Hyytiäinen Taitoliiton
toiminnanjohtaja.
 
Lasisirkuksen yrittäjät Alma Jantunen & Johannes Rantasalo toteuttavat taidelasia ja uniikkitöitä perinteisin menetelmin sekä tekevät myös aktiivista yhteistyötä kotimaisten taiteilijoiden ja muotoilijoiden kanssa toteuttaen heidän uniikkitöitä ja pieniä sarjoja. Lasisirkuksen työryhmälle ominaista on vanhempien mestarien oppien seuraaminen Suomessa ja ulkomailla, jatkuva uusien asioiden opettelu sekä hyvä verkostoituminen alan toimijoiden kanssa. Palkintoraati halusi tämän vuoden valinnallaan nostaa esiin suomalaisen lasinpuhalluksen pitkää perinnettä ja osaamista sekä osoittaa arvostusta muotoilijoiden kanssa tehdystä yhteistyöstä ja taidon eteenpäin viemisestä myös koulutuksen ja ohjauksen muodossa. Yrittäjät toimivat aktiivisesti myös vanhan Nuutajärven lasikylän perinteiden ylläpitäjinä ja nykypäivän kehittäjinä.

 
Alma Jantunen Bonsai-puuta muotoilemassa.

 
Johannes Rantasalo Lasikomppanian hytissä.


Forssan Lehden haastattelussa 15.4. Alma Jantunen toteaa muuan muassa:

- Palkinto tuntuu aika lailla yhdessä saadulta. Minusta tällä haluttiin nostaa suomalaista lasintekemisen alaa kokonaisuutena.

- Käsityönä tehdyn lasin asema on hiukan parantunut vuosien varrella. Ihmiset alkavat ymmärtää, että se on häviävää taitoa ja osaavat sitä arvostaa.


Lähteet:
http://www.taito.fi/taitojaerjestoe/taito-palkinto/  
Forssan lehti 15.4.
https://www.facebook.com/kasityoelamassa/?pnref=story

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti