sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Kerroslasimaljakoita


Tässä blogissa pyydettiin tunnistusapua 14.4. raidalliselle kerroslasimaljakolle. Helsingistä tuli tieto, että samanlainen on myytävänä kierrätyskeskuksessa: ”Siellähän se vielä oli ja pohjassa siis tarra, jossa valmistuttajana Tellija: Natura Tampere eli lienee Tammer-Tukun tuotevalikoimasta.

Kerroslasimaljakoita keskisuomalaisella kirpputorilla.
Keski-Suomesta tuli viesti kuvien kera: ”Tuollaiset vaasit bongasin paikalliselta kirpputorilta. Isomman suussa on selluloidietiketti, jossa lukee ANNA BERG.  Sellaista lasitaitelijaa en kylläkään Kuukkelilla löytänyt.  Lienee vain tavaramerkki Skandinavian markkinoita varten tuo Anna Berg -nimi.
Veikkaan, että nuo vaasit ovat jonkin sisustuskaupan tällä vuosituhannella myymiä kiinalaisia kerroslasivaaseja.  Kiinassahan on aiemminkin tehty runsaasti kirjavia kerroslasivaaseja, joita mm. Tiimari on maassamme runsaasti myynyt ja niissä oli etiketit Snowflakes China, niitähän näkee usein kirppareilla... 
Hienoa suupuhallettua lasia nuo vaasit ovat.  Jos ne olisivat skandinaavista valmistusta, niin aika hintavia olisivat. Kaukoidässä on valmistettu ja valmistetaan edelleenkin paljon alihankintana (mm. Iittala, Pentik, jne) hienoa puhallettua ja puristettua lasia, mutta hyvin halvoin työkustannuksin.”


Muoto ja väritys ovat makuasioita, mutta työn jälki on yllättävän hyvä. Ei eroa lainkaan suomalaisesta työn jäljestä. Jos näitä olisi tuotu Suomeen vain pieni erä ja ne myytäisiin laadukkaampia myyntikanavia pitkin, niin yksittäisen maljakon hinta voisi olla paljon korkeampikin. Nyt niitä on kaupiteltu halpahalleissa massatuotteina, jolloin niiden arvostus on pilattu.

1 kommentti:

  1. Tulipa tässä mieleen että Ruotsissa toimi aikoinaan Annaberg lasitehdas. Taisi jo sulkeakin 1700-luvulla, eli ei nyt ainakaan sieltä! Olli Ahtola

    VastaaPoista