lauantai 2. tammikuuta 2016

Leena-Kaisa Penttilän maalaama Iittalan kannu


Iittalan lasikannu, koristemaalaus
Leena-Kaisa Penttilä. Kuva: Markku Rantanen.
Silloin tällöin näkee maalaamalla koristeltuja Iittalan lasiesineitä. Osassa on nähtävissä signeeraus L-KP, eivätkä nuo nimikirjaimet ole kovin tunnettuja. Ne ovat Leena-Kaisa Penttilän monogrammit. Yleensä nimikirjainten perässä on valmistusajankohdan vuosiluku.

Kannun pohjassa on tekstiä: Iittala  /  L-KP -45  /  332
eli valmistaneen tehtaan nimi, koristemaalarin signeeraus
ja ilmeisesti mallinumero. Kuva: Markku Rantanen.
Hän opiskeli taidekoulussa Helsingissä ja asui opiskeluaikaan Toini Muonan kanssa. Hän työskenteli Iittalan lasitehtaan maalaamossa 1944 – 1947. Penttilä oli kotoisin Tyrvännöstä, Tenholan kartanosta, joka oli ratsutila Vanajaveden rannalla. Hän kulki niin kutsuttua Rantatietä hevosella - kieseillä tai ratsain - Iittalaan tuon noin 25 kilometrin matkan. Päivän hevonen odotti heiniä syöden lasitehtaan hevospuomissa.

Leena-Kaisa Penttilä työskenteli myös Arabian tehtaalla ja eläkepäivänsä hän vietti Hämeenlinnassa.

Tässä yksilössä maalauskuviot ovat säilyneet
hyvin 70 vuotta. Kuva: Markku Rantanen.
Penttilän Iittalassa maalaamalla koristelemat lasiesineet ovat olleet pulloja, maljakoita ja kaatimia. Ne ovat olleet pääsääntöisesti Erkki Vesannon muotoilemia. Penttilän suunnitteli maalauskuviot itse ja hänen tehtaalta lähtönsä jälkeen näitä malleja käytettiin jonkin aikaa Iittalan maalaamossa, mutta ilman hänen L-KP –nimikirjaimiaan.
 
Penttilän maalaaman kannun on todennäköisesti
muotoillut Erkki Vesanto. Kuva: Markku Rantanen.
 

1 kommentti: