tiistai 21. heinäkuuta 2015

Riihimäen Sport-Cola –pullo


Tässä blogissa julkaistiin 24.6. kuvia Tapio Wirkkalan muotoilemasta Siff-Cola –pullosta ( http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2015/06/siff-colaa-wirkkalan-pullosta.html ). 1950-luvun lopulla useat virvoitusjuomatehtaat yrittivät saada osansa Cokiksen synnyttämästä cola-juomien suosiosta. Yksi näistä juomista oli Sport-Cola, jota myytiin pullossa, jonka muotoilu toi mieleen Coca-Cola –pullon. Salon lähellä Kiikalassa toiminut Johannislundin lasitehdas valmisti noita pulloja, jotka ovat melkein värittömiä, mutta usein hieman vihreään taittavaa lasia. Tässä blogissa on julkaistu 18.8.2013 juttu Johannislundin lasitehtaan historiasta kertovasta näyttelystä Kiikalan kotiseutumuseossa:

Ohessa on kuvia Riihimäen lasitehtaan valmistamasta Sport-Cola –pullosta, joka on täysin väritöntä lasimassaa. Se on valmistettu 1958 eli samana vuonna kun Johannislundin J-merkillä valmistettuja pulloja on tehty.
 
Kuvassa vasemmalla on Sport-Cola –pullo
ja oikealla Tapio Wirkkalan muotoilema
Siff-Cola –pullo.
 
Olisiko jollain tietoa siitä minkä virvoitusjuomatehtaan tuote Sport-Cola oli ?
Löytyisikö pullon muotoilijasta tietoa, onko se kotimainen vai mahdollisesti ulkomaisen esikuvan mukaan tehty ?

Riihimäen lasin valmistaman Sport-Cola
–pullon muodokas yläosa.

Karhulan ja Iittalan lasitehtaat omistanut A. Ahlström Oy ja Riihimäen lasi Oy ostivat vuonna 1959 Johannislundin tehtaan ja lopettivat sen toiminnan. Ilmeisesti Sport-Cola –pullon muotti on saatu Riihimäelle jo edeltävnän vuotena tai sitten Johannislundin muottiin on vaihdettu vain J-kirjaimen tilalle R-kirjain ja jätetty vuosiluku muuttamatta ?


Pullon pohjassa on valmistaneen lasitehtaan merkkinä R-kirjain,
toisella rivilla on pullon tilavuuden ilmaiseva 0,25 l eli neljänneslitra
ja alimmalla rivillä 5  58, joista jälkimmäinen on valmistusvuosi.
Onkohan tuo 5 muotin numero ?
Enemmän Johannislundin lasitehtaasta voi lukea Suomen lasimuseon Lasitutkimuksia –sarjassa järjestysnumerolla XI julkaistusta kirjasta Lisälehtiä Johannislundin lasitehtaan historiaan. Kirja ja siihen liittynyt näyttely ovat Suomen lasimuseon ystävät ry:n Johannislund-projektin tulos vuosilta 1996 – 1998.

2 kommenttia:

 1. minulla ois J kirjaimella varustettu sport colapullo.
  pohjassa numerot / kirjaimet:
  0 250 L
  I 58

  oisko kukaan kiinnostunut ostamaan, paikallinen antikvaari yrittäjä olisi ostanu mielellään, mutta en myynyt.

  VastaaPoista
 2. Ostaja voisi löytyä tehokkaammin facebook-ryhmien kautta, esim. Kotimaisen lasin kirppis -ryhmästä.

  VastaaPoista