sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Rauhankyyhkylautanen


Iittalan valmistaman Rauhankyyhky-lautasen halkaisija on 145 mm.
Iittalan lasitehtaan muotintekijä Alfred Gustafssonin elämästä voi
lukea Suomalaisen lasin vuosikirjasta 2015, jossa on Bengt Larssonin
kirjoittama artikkeli hänestä.
 
Simpeleen antiikkipäiviltä löytyi oheinen lasilautanen, johon on kuvattu kansainvälisen rauhanliikkeen symboli eli rauhankyyhky, jolla on oliivipuun oksa nokassaan. Tällainen Rauhankyyhky-asetti on kuvattu Iittalan lasitehtaan vuoden 1892 luettelossa ja se oli mallistossa vielä 1920-luvulla. Karhulan-Iittalan vuoden 1922 kuvasto ”painetuista laseista” eli puristelasiesineistä on julkaistu näköispainoksena vuonna 1978 ja siinä tämä lautanen kuvattuna sivulla 7 ja sen mallinumero on 4144 I.

Monet 1800-luvun sodat kasvattivat rauhanliikkeen kannatusta vuosisadan lopulla. Aseistariisuntaa propagoineesta, alun perin itävaltalaisesta, Aseet pois –kirjan suomennoksesta otettiin 37 painosta jo vuoteen 1907 mennessä. Vuosisatojen vaihteessa ympäri maailmaa voimistuneen työväenliikkeen tavoitteista yksi oli kansainväliseen rauhaan pyrkiminen.

Suomen Rauhanliitto perustettiin 1907 ja nykyään Suomen Rauhanliitto – YK-yhdistys ry on kattojärjestä 15:lle rauhantyötä tekevälle yhdistykselle. Eniten takavuosina julkisuudessa näkynyt Suomen Rauhanpuolustajat ry ei kuitenkaan ole Rauhanliiton jäsenjärjestö.
 
Rauhanaatteen markkinointia tämäkin: rauhankyyhky kuvattuna
pieneen lasilautaseen. Onhan tällaisen lautasen laittaminen pöydälle
ollut silloin 100 vuotta sitten selvä signaali isäntäväen arvomaailmasta.
Lisää tästä propagoinnista voi lukea Erkki Fredriksonin kirjasesta
Lasiin kätkettyä protestia”, jossa käsitellään pääasiassa suurmieslaseja
ja vaakuna-asetteja, mutta siinä julkaistua tietoa Rauhankyyhky-asetista
on käytetty lähteenä tässä tekstissä.
 
Rauhanaate ei 1900-luvun alussa kuitenkaan menestynyt tarpeeksi, vaan ensimmäinen maailmansota käytiin 1914 – 1918. Kansainliitto perustettiin osana Versailles´n rauhansopimusta vuonna 1919. Toisen maailmasodan jälkeen vuonna 1945 Kansainliiton työtä jatkamaan perustettiin Yhdistyneet kansakunnat eli YK.

1970-luvun jälkipuoliskolla ja 1980-luvun alkupuoliskolla nähtiin paljon erilaisia versioita rauhankyyhkystä, tunnetuin on ehkä Pablo Picasson versio. Ja olihan yksi 1960-luvun suosituimmista pastillikaramelleistä Fazerin Pax (=Rauha), jonka rasian kannessa oli myös kuvattuna tuo rauhankyyhky.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti