sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Nokia lasissa


Nokian Hakkapeliitta-renkaiden mainostuhkis. Lasinen tuhka-astia
on kumisen Hakkapeliitta-renkaan keskellä ja lasissa on pidikkeet
kahdelle savukkeelle. Nokian Gummitehdas alkoi valmistaa
Hakkapeliitta-renkaita 1936.

Talvisten teiden voittaja – ”Hakkapeliitta”
lukee tuhkakupin pohjassa.
SGTOY = Suomen GummiTehdas OsakeYhtiö.
 
Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö perustettiin 1898 ja se aloitti kumituotteiden valmistuksen Helsingissä. Yhtiö osti laajan maa-alueen Nokian kunnasta ja tehdas siirrettiin sinne vuonna 1904. Tuossa vaiheessa yhtiö otti tuotemerkikseen sanan Nokia.

Tehdas osti käyttövoiman viereisen puuhiomon voimalaitoksesta. Puuhiomo oli konkurssikypsä yritys 1910-luvulla ja Gummitehdas osti tuon Nokia Aktiebolagetin vuonna 1918 turvatakseen oman tehtaan energiansaannin.

Vuonna 1922 Suomen Gummitehdas osti Suomen Kaapelitehtaan, mutta vasta vuodenvaihteessa 1966-67 nämä kolme yhtiötä fuusioitiin Oy Nokia Ab:ksi.

Kari Kairamo tuli yhtiön toimitusjohtajaksi 1974 ja hänen kaudellaan Nokiasta kasvoi kansainvälinen monialayhtiö. Vuonna 1988, kun Nokian matkapuhelinmalli ”Gorbatshov” oli jo lanseerattu, tehtiin firmalle isolla budjetilla yrityksen esittelyvideo ”Nokia News Story”, jossa kerrottiin millä kaikilla toimialoilla yritys menestyy; sehän valmisti mm. vessapaperia, kumisaappaita, televisioita ja matkapuhelimia.

Digitaalisten puhelinverkkojen ja kännyköiden menestyksen myötä Nokia muuntautui tietoliikenneyritykseksi ja muita toimialoja ruvettiin myymään pois 1980-luvun lopulta alkaen.

Kännykkäbisnekselle kävi lopulta kehnosti ja Microsoft-seikkailun jälkeen Nokia Oyj keskittyy puhelinverkkoihin ja karttapalveluihin.

Suuremmasta tuhkakupista on vuosien varrella kadonnut
kuminen rengas lasiastian ympäriltä.

 
 
Vielä 1970-luvulle asti lähes kaikilla yrityksillä oli firman nimellä varustetut tuhkakupit. Vähän paremmat tehtiin lasista ja halvemmat pellistä. Jo muutaman työntekijän autoverstaallakin oli omat tuhkakupit, tulitikut ja 70-luvulla myös omat kuulakärkikynät. Puristelasista ei ihan pikkufirman kannattanut teettää, mutta heitä varten Riihimäen lasi valmisti ikkunalasista kuumentamalla muotoon puristettuja tuhkakuppeja, joihin maalattiin firman tiedot.

1990-luvun kännykkäkaudella ei tehty enää tuhkakuppeja,
vaan juomalaseja. Tämä taitaa olla jo tuontitavaraa ?

2 kommenttia:

 1. Hello Friends

  I’m new as a blogger & my blog is http://monzurhosseinkhan.blogspot.com/

  Please can any one reply me that now what I want to do for develop it?

  Thanks

  VastaaPoista
 2. hey,
  dear author nice psot Nokia lasissa .
  Thanks
  Online Smm Service

  VastaaPoista