perjantai 27. helmikuuta 2015

Huomenna on suomalaisen kulttuurin päivä


Kuvaruutukaappaus: http://oppiminen.yle.fi/juhlapaivat/kalevalan-paiva-282


Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää vietetään 28.2.

Kalevalan päivän vietto alkoi yliopiston piirissä jo 1800-luvun loppupuolella. Vuonna 1978 lippulainsäädännön uudistuksen yhteydessä Kalevalan päivästä tuli virallinen liputuspäivä ja sen lisämääritteeksi liitettiin suomalaisen kulttuurin päivä.

Kalevala on Suomen kansalliseepos. Se koostuu Elias Lönnrotin kokoamista ja yhtenäiseksi teokseksi yhdistämistä eeppisistä runoista. Lönnrot teki vuosina 1828-1845 lukuisia runonkeräysmatkoja. Hän keräsi noin 65 000 kalevalamittaista runosäettä ja lisäksi suuren määrän satuja, arvoituksia ja sananlaskuja. Lönnrot kirjoitti Kalevalan ensimmäisen painoksen esipuheen 28.2.1835. Saatuaan käyttöönsä uutta lähdeaineistoa, Inkerin ja Suomen Karjalan lähes ennen tuntematonta kansanrunoutta, Lönnrot julkaisi 1849 uuden, lopullisen Kalevalan. Teoksessa on 50 runoa ja 22 795 säettä.

Kalevala osoitti aikalaisille, että suomen kielellä voitiin luoda korkeatasoista runoutta. Ulkomaihin päin se avasi uuden, tuntemattoman mytologisen maailman ja toi näkyviin uuden kielialueen.

Lisätietoja Kalevalasta saa Suomalaisen kirjallisuuden seuran kotisivuilta osoitteesta
www.finlit.fi/kalevala/finfosuo.htm
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti