sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Nuutajärven lasikylälle oma logo


Syyskuussa julistetun avoimen suunnittelukilpailun kautta haettiin uutta logoa ja liikemerkkiä yli 220-vuotiaalle Nuutajärven Lasikylälle, joka on Suomen merkittävin taidelasin keskus. Kylässä työskentelee myös kulta- ja metalliseppä, keraamikkoja, taidemaalari sekä vaatetus- ja tekstiilialan taitaja. Uuden aikakauden alkaessa kylä tarvitsee logon, joka kuvastaa sekä pitkää ja kunniakasta historiaa että vireää nykypäivää, tekemisen paloa ja suomalaista laatua.

Suunnittelukilpailun osanotto oli poikkeuksellisen runsas ja varsin korkeatasoinen. Kilpailuun tuli yli 340 ehdotusta. Monissa kilpailutöissä aihetta oli käsitelty ilahduttavan monipuolisesti, luovasti ja rennoin vedoin. Eniten jury arvosti töitä, jotka eivät aihepiiriltään rajautuneet pelkästään lasinvalmistuksen maineikkaaseen historiaan Nuutajärvellä. Haettiin tunnusta, joka luotsaisi Nuutajärven Lasikylää tulevaisuuteen ja toimisi logona myös tuleville eri alojen taidekäsityöläisille ja yrittäjille. Kymmenen työn kärki oli hyvin tasaväkinen, ja töistä keskusteltiin pitkään ennen kuin äänestyksellä saatiin valittua kolme palkittavaa:

I palkinto: ”Pruuki”, Safa Hovinen, Helsinki
 
I palkinto: ”Pruuki”, Safa Hovinen, Helsinki

Voittanut työ on typografialtaan hallittu, hehkuvin värein toteutettu tunnus, joka toimii hyvin myös mustavalkoisena versiona ja on tietyissä yhteyksissä käytettävissä ilman määrittävää tekstiosaakin. Visuaalisesti selkeä logo toimii pienenä pinssinä yhtä hyvin kuin julistekuvana jättilakanassa. Pelkistetyissä muodoissa voi nähdä mm. uuninluukun, savupiipun, maljakon, tekstiiliä, pöydän ja risteyspaikan. Tunnus tekee kunniaa Nuutajärven Lasikylän rikkaalle historialle samalla kun se kurkottaa tulevaisuuteen, kohti uusia haasteita.  

II palkinto: ”Mainos Minna”, Minna Nousiainen,
Mainostoimisto Naisdesign, Valkeakoski


II palkinto: ”Mainos Minna”, Minna Nousiainen, Mainostoimisto Naisdesign, Valkeakoski

Tarkoituksellisesti luonnoksenomaiseksi jätetty tunnus miellytti graafisella selkeydellään. Tunnus on samanaikaisesti pelkistetty ja tehokas mutta ei lainkaan kuivakas. Käsin piirretyt tai paperista leikatut tekstit on hyvällä visuaalisella maulla sommiteltu. Tunnus toimii hyvin erilaisissa graafisissa ympäristöissä, isossa ja pienessä koossa. Miinuksena jury piti sitä, että taustan kuvio muistutti liikaa tiettyä olemassa olevaa lasiesinettä eikä siten edustanut yleisemmin nykyisiä ja tulevia toimintoja Nuutajärvellä.

III palkinto: ”Uusi suunta”, Kristos Mavrostomos, Helsinki

III palkinto: ”Uusi suunta”, Kristos Mavrostomos, Helsinki

Ammattimaisesti viimeistelty ja hallittu kokonaiskonsepti. Juryä ilahdutti kilpailutyön raikas huumori, metamorfoosi, jossa vanhasta ja arvokkaasta Nuutajärven kalatunnuksesta on tultu johonkin anonyymiin pallo- tai paremminkin pullokalaan. Käsin piirretty tunnus ja tekstit muodostavat harmonisen ja kauniin kokonaisuuden. Jury vierasti hieman u-kirjainten roolia ehdotuksessa, vaikka toki niillekin löytyy kilpailuplansseista oma vitsikäs selityksensä.


Kunniamaininta: ”Kripaus”, Sanna Paus, Pirkkala.
 
Kunniamaininta: Oiva Toikka myönsi henkilökohtaisen kunniamaininnan nimimerkille ”Kripaus”, Sanna Paus, Pirkkala.

Juryn kokoonpano oli:
Aimo Katajamäki, graafinen suunnittelija, AGI, juryn puheenjohtaja, muotoilija Oiva Toikka, lasimuotoilija Anu Penttinen, Urjalan kunnan talous- ja hallintojohtaja Joonas Yliluoma sekä Nuutajärven kylän edustaja Sari Viertokangas. Sihteerinä ilman äänivaltaa toimi kehitysvastaava Laura Jänisniemi. Kilpailu toteutettiin Hehkuva Nuutajärven lasikylä -hankkeen tuella. Palkitut ehdotukset ovat näytteillä Nuutajärvellä Pruukin Pajojen pienessä näyttelytilassa 4.–31.12.2014.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti