lauantai 2. marraskuuta 2013

Wanhan Sataman messuilla vilkasta


Helsingin Katajanokalla alkoivat tänään kaksipäiväiset Pro-Messut Oy:n järjestämät Helsingin Antiikki- ja taidemessut. Paikalla on noin 100 näytteilleasettajaa, joiden nimilista löytyy netistä: http://pro-messut.fi/tulevat-messut

Tapahtumaa markkinoidaan alan ykköstapahtumana ja kyllähän se talvikauden sisätapahtumien osalta sitä onkin. Helsingin Messukeskuksen Salonki-tapahtumassa oli reilut 40 näytteilleasettajaa, Kaapelitehtaalla oli vajaat 40 myyjää.

Tänään lauantaina on pyhäpäivä, jolloin kaupat ovat kiinni ja tämäkin osaltaan sai aikaan sen, että koko aamupäivän messuvieraita tuli paikalle koko ajan lisää. Marraskuun alussa ei enää vietetä viikonloppuja niin paljon maaseudulla kuin aikaisemmin syksyllä sekä puolen päivän aikoihin alkanut tihkusade rajoitti ulkoilua ja nämäkin asiat vaikuttavat messutapahtuman eduksi. Perinteiseen tapaan messujen avautumista odotti lähes sadan ihmisen joukko, mutta vielä puolen päivän jälkeenkin Wanhan Sataman tapahtumakeskukseen piti ajoittain jonottaa sisälle.

Helsingin Messut Oy Wanha Satama on nykyään osa Suomen Messut konsernia eli se on tavallaan Messukeskuksen sivutoimipiste. Wanhan Sataman kotisivut löytyvät osoitteesta http://www.wanhasatama.com/Sivut/default.aspx

Ohessa on kuvia tapahtumasta, joka jatkuu huomenna sunnuntaina klo 10 – 17.

Wanhan Sataman messujen avautumista odottavia asiakkaita
 
Tapio Wirkkalan muotoilema Kalvolan kanto –taidelasi, joka on valmistettu kuplaisesta ja violetin värisestä ”huurrelasista”.


Ruuhkaa Piijuskan osastolla.

Riihimäen punaista lasia


Lempäälän Antiikin lasivalikoimaa.


Lempäälän antiikin osastoa tässäkin kuvassa.


Jussi Niskakoski osastollaan.


Aimo Okkolinin Lumpeenkukan harvinainen väriverhoversio.




Ars Julikan lasiesineitä.


Antti Salmenlinnan suunnitteleman Seitsemän veljestä –maljan sinistä versiota on tarjolla harvemmin.



Old Artin osastoa.


Old Artilla on perinteiseen tapaan klassikkoja vitriinissä.
 

Aarreaitan osastoa.



Kauklahden lasitehtaan valmistama pieni kristallimalja kuvassa oikealla. Tavallisestihan näissä on joku esittävä kuva, mutta tämä on viivahiottu ympäri esineen. Kuvilla varustetuissa on esineissä on yleensä tehtaan nimen lisäksi kaivertajan nimi, mutta tässä on pelkkä tehtaan nimi. Tapio Wirkkala on käyttänyt paljon viivahiontaa esineittensä pintakoristeluna 1950-luvulla, mutta oliko hän ensimmäinen vai mistä tuo koristelutapa on tullut Suomeen ?

Arisdesign´in osaston lasiesineitä.
 
Kolmen Kolikon lasiesineitä.
 

Kaunis naisfiguuri Tmi Heikki Jääskön pöydällä.
 
 
 
 


Lasiesineitä Bisarrin hyllyssä.


Punaista Bisarrin pöydällä.


Bisarrin osastolla ovat nämäkin esineet.


Antiikkiliike R.Muurin osastoa.


Joulutavaraa ei ole kovin paljon tarjolla messuilla, vaikka pikkujouluaika jo lähestyy. Nämä löytyvät Old Times´in osastolta.



Galleria EuroArt & Antikin osastoa.


Saman osaston esineitä tässä vitriinissä.


Tungosta Ajanpatinaa –liikkeen osastolla.


Polyteknikkojen kuoron johtajalle tehty lahjapullo Ajanpatinaa-osastolla.



Näyte Pekantikin osaston lasiesineistä.
 

Pekantikin vitriinin esineistä harva kiinnitti ensimmäiseksi huomiota pieneen pikariin, joka kuvassa keskellä.
 

Pikarin kyljessä on valmistusvuosi 1771 ja sen oletetaan olevan Åvikin lasitehtaan valmistama. Samanlainen pikari on Suomen Kansallismuseossa Claes Norstedtin kokoelmassa. Åvikin lasitehdas toimi Somerolla 1748 - 1833: http://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%85vikin_lasitehdas 


Ryyppypikarin maalauskoristelu näkyy tässä kuvassa paremmin.

 

 

3 kommenttia:

  1. Kiitos paljon taas kuvista ja messuraportista, itselläni jäi väliin tapahtuma juurikin tuon turhan rahastuksen takia joka ei ole missään linjassa, 8-10 eur, ehkä vielä 12 eur mielstäni ok, mutta 16 eur on silkaa ahneutta järjestäjältä.

    VastaaPoista
  2. Onko kenelläkään tietoa järjestetäänkö Wanhan sataman messut keväällä vai vasta ensi vuoden marraskuussa seuraavan kerran?

    VastaaPoista
  3. Hei, kevään messut jäänevät pois myös tällä kertaa.
    Terveisin Pekka Listenmaa/PEKANTIK

    VastaaPoista