torstai 21. marraskuuta 2013

Pikkujoulusnapsit Tupsluikkarista


Näitä lapikkaan muotoisia snapsilaseja valmisti Kumelan lasitehdas Riihimäellä 1974 -77. Niitä on tehty kuvassa näkyvien vihreiden lisäksi myös muita värejä: sinisiä, ruskeita, violetteja, melkein mustia tumman lilan värisiä ja värittömiä. Lapikkaan korkeus on 7 cm. Niistä puhutaan usein Kumelan Lapikkaina, mutta oheisessa tehtaan alkuperäispaketissa nimi on Tupsluikkari.

Näitä esineitä on melko yleisesti myynnissä yksittäiskappaleina, mutta harvemmin tällaisia kokonaisuuksia alkuperäisessä laatikossa.

4 kommenttia:

 1. Sana tupsluikkari on tuttu, merkitys selvisi nyt postauksestasi! Yksittäisiä olen keräillyt erivärisinä. Tuollainen kokonaisuus on upea!

  VastaaPoista
 2. Tuolloin näitä myytiin myös yksittäisinä ja niissä oli hammastikkuja. Hinta erittäin edullinen muistaakseni korkeintaan silloisen markan verran, eli erittäin hyvä joululahja isälle pikku koululaiselta.

  VastaaPoista
 3. Sana tupsluikkar tarkoittaa snapsia, eikä ole varsinaisesti nimi laseille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa valokuvassa on Kumelan alkuperäispakkaus, jonka kylkeen on painettu nimeksi Tupsluikkari eli tehdas on ne itse nimennyt tuon snapsin tai ryypyn kansanomaisen lempinimen mukaan, joten on se tämän lasin nimi ainakin jossain vaiheessa ollut.

   Poista