torstai 12. syyskuuta 2013

Kastemaljakilpailun tulokset esillä Lasimuseossa

Kastemaljakilpailun tulokset esiteltiin kutsuvierasyleisölle Suomen lasimuseossa 11.9. Kilpailun voitti Tero Välimaa ehdotuksellaan Kasteenristi. Toisen palkinnon sai Pauli Partanen Santa Via –maljalla ja kolmas palkinto meni Pauli Remeksen ehdotukselle Rakkaus. Kunniamaininnan saivat Kari Alakosken Yhteys, Johanna Smithin Agape, Heikki Viinikaisen Ilo. Kilpailuun osallistui yhteensä 74 ehdotusta.

Kilpailun voittaja Tero Välimaa työskentelee lasinpuhaltajamestarina Iittalassa ja hän tullut alalle 15-vuotiaana, joten nuoresta iästä huolimatta kokemusta on 17 vuodelta. Voittajatyöstä palkintoraati totesi: Kastemaljaksi sopiva, esteettisesti kaunis, levollinen. Kastemaljan perusmuoto on toteutettu uudella tavalla, kuin myös hienostunut risti, joka on toteutettu vanhaa koristelutekniikkaa käyttäen pienin ilmakuplin. Symboliikka on hyvin toteutettu.

Palkitut työt ja muita kilpailuehdotuksia on esillä Suomen lasimuseossa 3.11. asti. Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan ja äänestykseen osallistuvien kesken arvotaan tuore Tapio Wirkkala –teos, jonka arvo on 89 euroa.
            
Kilpailun järjestivät Suomen lasimuseo, Suomen lasimuseon ystävät ry, Helsingin seurakuntayhtymä, Kirkkohallitus ja Kristillinen taidesäätiö. Kilpailu käytiin kevään aikana ja tarkoituksena oli saada tuotantoon ensisijaisesti kotikäyttöön soveltuva kastemalja, mutta sen tuli soveltua myös kirkkoon ja seurakuntakoteihin, josta sitä voisi lainata perheille kotona pidettäviin kastetilaisuuksiin. Arvostelussa painotettiin kastemaljan taiteellista tasoa, käytettävyyttä ja valmistettavuutta.

Tarvetta tällaisille esineille on olemassa, koska varmasti moni meistä on ollut läsnä kastetilaisuuksissa, joissa kastemaljan virkaa on toimittanut salaattikulho ja jokin muu kovin arkinen lasimalja. Jossain suvuissa kiertää vanha taidelasimalja, johon on kaiverrettu, tai muuten liitetty, maljasta kasteensa saaneiden lasten nimet

Kilpailu oli suunnattu lasin tekijöille, taitelijoille, muotoilijoille ja alan opiskelijoille. Kilpailulautakunnan puheenjohtajana toimi professori ja lasimuotoilija Heikki Orvola, lasitekniikan asiantuntija Timo Välimaa, Pentti Miettinen Helsingin seurakuntayhtymästä, Kai Vahtola Kirkkohallituksesta, Veijo Muroke Kristillisestä taidesäätiöstä, Kaisa Koivisto Suomen lasimuseosta ja kilpailusihteerinä toimi Sirkka-Liisa Löflund Suomen lasimuseon ystävät ry:stä.

Voittajaehdotuksen palkinto oli 2000 euroa, kakkoseksi tullut sai 1000 ja kolmas 500 euroa. Yleisöäänestyksen suosikki saa 800 euroa.

Kilpailun alkamisesta on julkaistu juttu tässä blogissa 28.2.2013
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2013/02/kastemaljan-suunnittelukilpailu.html

Palkitut tekijät vasemmalta Heikki Viinikainen, Johanna Smith, Kari Alakoski, Helmi Remes, Pauli Partanen ja Tero Välimaa. Seuraavana punapukuinen kilpailun sihteeri Sirkka-Liisa Löflund, oikealla palkintolautakunnan puheenjohtaja professori Heikki Orvola.


Heikki Orvola


Kilpailun voittanut Tero Välimaa toisena oikealta.
 
Avajaisyleisöä viihdyttivät Heikki Sarmanto ja Maija Hapuoja.


1. palkinto Tero Välimaa: Kasteenristi. Kuva Suomen lasimuseo.
  

2. palkinto Pauli Partanen: Santa Via. Kuva Suomen lasimuseo.
 
3. palkinto Helmi Remes: Rakkaus. Kuva Suomen lasimuseo.


Kunniamaininta Heikki Viinikainen: Ilo. Kuva Suomen lasimuseo.

Kunniamaininta Johanna Smith: Agape. Kuva Suomen lasimuseo.

Kunniamaininta Kari Alakoski: Yhteys. Kuva Suomen lasimuseo.
 

Avajaisvieraita tutustumassa Kastemalja-kilpailun ehdotuksiin Suomen lasimuseossa.


Heikki Sarmanto tutustumassa palkittuihin teoksiin.


Melkein kaikki esillä olevat ehdotukset on valmistettu värittömästä lasista, poikkeuksena Smithin ja Viinikaisen työt.
  

Johanna Smithin Agape pohjaan on kuvattu kristillen symboli kyyhky, joka näkyy paljaalla silmällä hyvin, mutta huonommin tässä valokuvassa.


Johanna Smith takana keskellä kilpailutyönsä takana.


Kimmo Reinikan Alku.


Taru Syrjänen: Varpu.

Marja Hepo-aho: Viimeinkin yhtä yhdistää hienolla tavalla lasia ja kiveä.


Mika Nieminen: Kolmaari.
 

 



Heikki Remeksen Rakkaus.


Pauli Partasen Santa Via.


Kilpailun kakkonen ja kolmonen yhteiskuvassa.


Marja Hepo-aho kilpailutyönsä takana näyttelyn avajaisissa.


Sari Eskelinen oli Sofia –työssä yhdistänyt lasia ja kastemekoista tuttua silkkinauhaa.


Hanna Virtomaa: Parvenpienin – Elämänvirta.



Heikki Punkari: Ros calisis.


Teos tuo mieleen positiivisia assosiaatioita suomalaisen lasin kultakauden muotoilusta.
 

Kari Alakoski: Virta. Soodakuplat on saatu muodostamaan virtaavaa vettä kuvaava kaistale ovaalin maljan pitkittäissuunnassa.


Maria Jutilan Juuret on kaksiosainen lasityö.


Kilpailun voittanut Kasteenristi piirustuksineen. Ilmakuplat muodotavat ristin maljan pohjaan.

 


 

Kari Alakosken Yhteys, jonka jalkaosassa on tekijälle ominainen kierteisten ilmakuplien spiraali. Kolmessa spiraalissa voi nähdä kristillisen kasteen teemat: Usko, Toivo ja Rakkaus.
 
 

 

3 kommenttia:

  1. Sain äskettäin yhteydenoton koskien suunnittelemaani kastemaljaa 'Parven pienin -elämänvirta' ja samassa yhteydessä selvisi, että tässä blogissa julkaistussa jutussa on sukunimeni virheellisesti 'Virtanen'. Vaikka kilpailusta (ja postauksesta) onkin jo aikaa, soisin, että sukunimeni olisi oikein eli Virtomaa, eikä Virtanen. Yt Hanna V

    VastaaPoista
  2. Nimi vaihdettu ja pahoittelut virheestä. Kun tuon julkaisusta on kulunut jo melkein 8 vuotta, niin on mahdoton selvittää mistä virhe on johtunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos -ei tämä suinkaan ollut ensimmäinen kerta, kun nimeni saa tutummalta kuulostavan muodon... hienoa, että nyt oikein.

      Poista