perjantai 28. joulukuuta 2012

Riihimäen erikoismaljoja vuodelta 1941


Sota-aikana ei Riihimäen lasi julkaisut uutta luetteloa koko valikoimasta, vaan ainoastaan uutuustuotteista painettiin kuvasto-hinnasto vuonna 1941. Sen sivulla 6 on kuvattuna uutuustuotteista ”erikoismaljoja”. Sivulla on useita sotaan liittyviä esineitä. Ylimmällä rivillä ovat Arttu Brummerin suunnittelemat  Sankarimaljat I ja II. Ne ovat nykyään harvinaisina esineitä melko arvokkaita, vaikka ne ovat vain noin 7 cm korkeita laseja. Niiden välissä on Asevelimalja, jonka muotoilijasta ei ole varmuutta, vaikka Brummeria on veikattu myös sen esineen suunnittelijaksi.

Sivun keskivaiheilla ovat Korsu-malja, Karjalan-malja sekä Motti-malja. Ilmeisesti Partiomalja on otettu tuotantoon myöhemmin. Edellä mainittujen esineiden muotoilijasta ei ole varmuutta. Antti Salmenlinnan ja Brummerin nimet ovat ainakin olleet esillä.

Sivun alareunassa ovat Poro-malja ja sitä pienempi Jääkarhu-malja, joita on valmistettu usean eri värisinä. Kuvastossa näiden välissä Seitsemän veljestä –malja, joka on Salmenlinnan muotoilema. Sitäkin on valmistettu useina värivaihtoehtoina. Seitsemän veljestä maljoista on julkaistu juttuja tässä blogissa 11.1.2012 ja 6.2.2012.  

Kaikkein alimpana on Salmenlinnan muotoilema Stadion-malja, jota valmistettiin aikaisemmin olympiamaljana, mutta kun Helsingin vuoden 1940 olympialaiset siirrettiin maailmasodan vuoksi, niin yhdelle sivulle laitettiin olympiarenkaiden tilalle muottiin stadionin kuva ja samalla muuttui maljan nimi. Näistä maljoista on juttu tässä blogissa 1.8.2012.
 
Tämäkin Riihimäen lasin luettelo löytyy Kansalliskirjaston eli Helsingin yliopiston kirjaston digitoimista pienpainatteista. Katso lisää netistä: http://digi.kansalliskirjasto.fi/index.html


Kuva: http://digi.lib.helsinki.fi/pienpainate/secure/showPage.html?action=page&type=lq&conversationId=2&id=345313&pageFrame_currPage=15&pageFrame_currFrame=2

2 kommenttia:

 1. Partiomaljan mainos Aseveljen Joulussa 1944 :
  -Niitä suuria sankaritekoja muistellen, joita tiettömiä taipaleita tarpovat partiomme ovat suorittaneet, on RIIHIMÄEN LASI kiitollisena ja ihaillen valmistanut PARTIOMALJAN.
  Tässä maljassa taiteilija on osuvasti ikuistanut
  suomalaisen kaikkea uhmaavan sisun ja voittavan
  voiman.

  VastaaPoista
 2. Minulla on poromalja mutta töhdet puuttuvat siitä onkohan kakkoslaatua?

  VastaaPoista