sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Mennyt Aika on esillä Tampereella


Pirkko ”Piksa” ja Urpo ”Upi” Hakala ovat pitäneet Mennyt Aika –antiikkiliikettä Tampereen Satakunnankadulla vuodesta 1993 alkaen. Se sijaitsee noin 40 metriä hotelli Tammerin ovelta Tuomiokirkolle päin. Liikkeessä on laaja valikoima erilaisia vanhoja esineitä: lasia, keramiikkaa, hopeaa, koruja, taidetta, vintage-tavaroita, jne.
 
 
Näyteikkunassa oli 11.12. mm. lilanvärinen Seitsemän veljestä malja.
 
Ennen oman liikkeen avaamista Hakalat kiersivät myymässä antiikkimessuilla, mutta tämän kiertämisen he ovat jo lopettaneet. Ensimmäinen messukeikka oli Hämeenlinnan antiikkimessuilla vuonna 1981.

Alalle tulon taustalla on oma keräilyharrastus. ”Jo nuorena tyttönä käytin ensimmäisen palkkani rokokoosohvan ostamiseen huutokaupasta. Olin silloin 13-14 –vuotias ja ansaitsin rahat sokerijuurikkaan kitkemisestä”, kertoo Pirkko Hakala nauraen. Tämän jälkeen keräyskohteita ovat olleet esimerkiksi lasittamattomasta bisquit-posliinista valmistetut pienoispatsaat, Arabian eläimiä on noin 150 kpl, Kupittaan  keramiikka, aurinkopullot ja Toikan linnut.  Laaja aurinkopullokokoelma on ollut näytteillä Seinäjoen messuilla, joka oli pariskunnan suosikki messupaikoista. Nyttemmin aurinkopullot on myyty, samoin Kupittaan kokoelma.
  
 
Lasiesineitä liikkeessä oli ennen tarjolla enemmänkin, mutta tällä hetkellä hyvän tavaran saaminen liikkeeseen on vaikeampaa. ”Ihmiset myyvät tavaroitaan nykyään netissä ja kirpputoreilla” toteaa Piksa. Joillakin asiakkailla on väärä luulo siitä, että antiikkiliikkeessä esineet olisivat aina kalliitta ja kirpputorilla halpoja. ”Kerrankin meille tuli asiakas, joka oli juuri ostanut uudehkot Sarpanevan Festivo -kynttilänjalat seinän takana olevalta kirpputorilta. Täällä hän sitten ihmetteli kuinka meillä oli myynnissä vanhat puumuotissa tehdyt Festivot halvemmalta, kuin mitä hän oli juuri maksanut”, kertoo Upi esimerkkinä oikean hinnoittelun ja hintatietoisuuden merkityksestä.

Varsinkin keräilyharrastuksen alkuvaiheessa jokainen käynti vanhan tavaran liikkeessä on opintomatka, kun keskustelut kauppiaan kanssa tuovat uutta tietoa omasta keräilykohteesta. Keräilyn myöhemmässäkin vaiheessa on mukava keskustella sellaisen myyjän kanssa, jolla on tietoa ja perspektiiviä yhteisestä kiinnostuksen kohteesta. Kaikki tämä jää pois silloin kun tekee hankintoja netistä, kirpputoreilta tai huutokaupoista.

Poikkeaminen Mennyt Aika –liikkeen pitkän linjan kauppiasparikunnan, Pirkko ja Urpo Hakalan, myymälässä on aina ollut miellyttävä kokemus, vaikka sopivaa ostettavaa ei joka kerralla löydykään. Heidän valokuviaan ei tässä jutussa julkaista heidän omasta tahdostaan.

Vanhoilla joulukoristeilla on paras sesonki juuri nyt.


Vanhat pukukorut ja muu vintage on noussut muiden tuoteryhmien rinnalle.

”Tällä hetkellä kaupanteko seisoo, lasiesineistäkin vain hieno tavara menee nopeasti kaupaksi”, sanoo Pirkko Hakala markkinatilanteesta, joka tuntuu olevan ihan sama koko maassa, ”myös hyvä hopea ja valaisimet ovat aina käyneet kaupaksi.”  Monenlaiset vintage-tuotteet ovat yksi Mennyt Aika –liikkeen tuoteryhmistä, jotka käyvät hyvin kaupaksi, esimerkiksi pukukorut ja puuterirasiat. Liikkeestä on haettu tällaisia esineitä Tampereen museoiden näyttelyihin ja niitä on esillä muun muassa 16.2.2013 Taidehalli TR1:ssä avattavassa Glamour – Filmitähtiä ja kauneuden lumoa 1930 – 1960 –luvuilla -näyttelyssä.

Mennyt Aika -liikkeellä ei ole nettisivuja, mutta osoite on Satakunnankatu 9, Tampere. Puhelin 03 212 9060.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti