tiistai 20. marraskuuta 2012

Antiikkikauppakin lamaantuu

Helsingin Sanomien otsikoita 16.11.2012

Vuonna 2008 Yhdysvalloista alkanut talouskriisi vaikuttaa jo selvästi myös suomalaiseen vanhan tavarain kauppaan. Moni kauppias havaitsi käänteen kesällä 2011, jolloin kaupanteko alkoi selvästi vähentyä. Monelle vanhan tavaran kauppiaalle helpotusta toi romukullan ja –hopean osto asiakkailta ja välittäminen eteenpäin. Tämä liiketoiminta on noussut ennen kokemattomalle tasolle. Alalle on tullut uusia toimijoita ja myös lieveilmiöt ovat yleistyneet, kun kaikilla yrittäjillä ei toiminta kestä päivänvaloa.

Euroopassa talouskriisi ei ole vielä saavuttanut pohjalukemia. Talouslukujen valossa Suomessa ollaan taantumassa, mutta vuoden viimeisen kvartaalin aikana taitaa jo virallisestikin taloustilanteen termi olla lama. Moni kuitenkin haluaa uskoa, että ensi vuonna alkaa nousu.
 
Antiikkikaupan hyytyminen on aiheuttanut myös liikkeiden lopettamisia. Näkymä Helsingin Roobertinkadulta heinäkuussa 2012.
 

Suomalaisten taideteollisuustuotteiden hinnat ovat nousseet lähes 20 vuotta inflaatiota selvästi enemmän. Niitä on alettu pitää täysin varmoina sijoituskohteina, mutta viime aikoina huutokauppojen vasarahinnat ovat olleet monen taidelasiesineen kohdalla alhaisempia kuin vuosi-pari aikaisemmin. Harvinaiset huippuesineet muodostavat poikkeuksen, varsinkin sellaiset joilla on kysyntää myös ulkomaisilla markkinoilla. Niiden hintakehitys on ollut edelleen nouseva.

Maakunnallisilla antiikkimessuilla kaupaksi on kuluvan vuoden aikana mennyt kauppiaiden kertoman mukaan enimmäkseen halvempaa esineistöä. Isompia kauppoja harkitaan aikaisempaa pidempään. Valtakunnan ykköstapahtumana pidetyllä Wanhan Sataman messuillakin oli tänä syksynä aikaisempaa hiljaisempaa. 
8 Kaj Franckin muotoilemaa taidelasiesinettä, joista puolet jäi myymättä Bukowskin huutokaupassa. Kuvaruutukaappaus www.bukowskis.com
 


 
8 Tapio Wirkkalan muotoilemaa taidelasiesinettä, joista puolet jäi myymättä Bukowskin huutokaupassa. Kuvaruutukaappaus www.bukowskis.com

 
Bukowskin modernin huutokaupassa 12.11. yllättävän moni taidelasiesine jäi myymättä, kun kukaan ei tarjonnut myyjien asettamia pohjahintoja ylittäviä summia. Ilmeisesti markkinatilanteen muuttuminen on jäänyt havaitsematta tai sitten sitä ei haluta myöntää, vaan odotetaan yhä hintojen nousun jatkuvan viime vuosien tapaan.

Vaikka tällä hetkellä taidelasiesineet eivät ainakaan lyhyellä tähtäimellä ole houkuttelevia sijoituskohteita, niin ei osakkeisiinkaan sijoittaminen vedä puoleensa suomalaisia. Taloussivujen mukaan tällä hetkellä kovin monet pitävät rahojaan tavallisilla pankkitileillä ja odottavat uuden nousun alkamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti