torstai 27. syyskuuta 2012

Yle Teema uusii design-vuoden kunniaksi: Pro arte utili


Kirsti Petäjäniemen Pro arte utili -sarja suomalaisesta muotoilusta on kestänyt aikaa hyvin, ja tietyiltä osiltaan patinoitunut kauniisti. Sarja esittelee tekijälähtöisesti muotoilumme kulmakiviä, avaa tekijöiden ajatusmaailmaa ja työprosessia ja esittelee tuotantoa. Sarja on tehty vuosina 1980 - 81.

Teeman Elävä arkisto uusii sarjan syksyn 2012 aikana neljänä juhlapakettina. Ensimmäiseksi tutustumme 2. lokakuuta modernin muotoilun ja arkkitehtuurimme suurnimiin Alvar Aaltoon ja Eliel Saariseen, sekä juhlitun Kaj Franckin lasimuotoiluun.

Toinen paketti (23.10.) kertoo Suomen muotoilun tarinaa tekstiilien näkökulmasta: henkilökuvissa nähdään Marimekon Tasaraitojen suunnittelija Annikki Rimala sekä tekstiilitaiteilijat Ritva Puotila, Dora Jung ja Li Englund.

Kolmannessa paketissa (13.11.) tutustutaan muotoilun opettajiin ja opiskelijoihin kolmen ohjelman verran, ja henkilökuvissa nähdään hopeaseppä Bertel Gardberg ja tekstiilitaiteilija Irma Kukkasjärvi.

Viimeisessä paketissa (4.12.) esitellään neljä eri materiaalin ja erilaisten muotojen parissa työskentelevää muotoilijaa: keramiikkataiteilija Heljä Liukko-Sundström, käyttölaseja suunnitteleva Jorma Vennola, Muuramen huonekaluista vastaava Pirkko Stenros, ja korusuunnittelija Saara Hopea.

Pro arte utili, hyödyllisen taiteen puolesta, sopii hienosti nimeksi muotoilua käsittelevälle dokumenttisarjalle: useinhan design-tuotteet asettuvat käytännöllisen ja epäkäytännöllisen, uniikin taiteen ja teollisen tuotannon välimaastoon. Parhaimmillaan muotoilu on sekä taidetta että käyttökelpoista. Pro arte utili on ollut myös Taideteollisen korkeakoulun ja sittemmin Aalto-yliopiston motto ja missio.


Kuvaruutukaappaus: www.yle.fi
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti