keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Vanhojen lasiesineiden alkuperäishintojaNe lasiesineet, jotka tällä hetkellä ovat arvokkaita, eivät välttämättä valmistusajankohtanaan ole olleet muita vastaavia esineitä kalliimpia. Kahden alkuperäiseltä samanhintaisen esineen hintakehitys on vuosikymmenten saatossa voinut olla hyvinkin erilainen. Joidenkin muotoilijoiden nimellä on enemmän markkina-arvoa kuin muilla ja eri lasitehtaitakin arvostetaan eri tavoin.


Tässä kuvassa on kaksi 3000 markan maljakkoa. Vasemmalla Tyttö ja kukka sekä oikealla Poika ja kala. Esineet ovat Kumelan lasitehtaan tuotantoa ja hintatieto on peräisin tehtaan vuoden 1955 tuoteluettelosta. Samaa maljakkoa on varioitu valmistamalla samanlaisia maljakkoja erivärisistä lasimassoista ja niitä on koristeltu erilaisilla hiontakuvioilla.


Tämä maljakko on aikanaan maksanut valmistumisajankohtanaan 1950-luvulla lähes yhtä paljon kuin Gunnel Nymanin Barokki. Kyseessähän on Helena Tynellin Kaupunkimatka, jonka alkuperäishinta oli 38.500 markkaa. Barokki maksoi samaan aikaan 39.000 markkaa. Gunnel Nymanin muotoilemat esineet ovat viime vuosina nousseet paljon muita suunnittelijoita enemmän. Barokki-maljakoita on myyty huutokaupoissa vähän alle ja vähän päälle 10.000 euron parin viime vuoden aikana.
Antiikin myyntitapahtuma Salongissa  oli pari viikkoa sitten myytävänä Tynellin saman ajankohdan Puutarha-lautanen 2.500 eurolla. Valmistumisajankohtanaan se maksoi 31.000 markkaa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti