tiistai 22. toukokuuta 2012

Nuutajärvi-päivä keräsi väkeä LasikyläänNuutajärven lasikylän parkkipaikat alkoivat täyttyä jo aamukymmeneltä, kun tapahtuma avattiin. Kaikkein suurin jono oli Iittalan Outlet myymälän oven takana. Siellä myytiin taloustavaraa tarjoushintaan. Taidelasiesineistä ei näkynyt tarjouksia, paitsi  joitakin Toikan kakkoslaadun lintuja. Nuutajärvi-päivä oli luonteeltaan koko perheen markkinatapahtuma: toriteltoissa myytiin käsitöitä, oli pomppulinna sekä leppäkerttujuna ja paljon muutakin tekemistä lapsille. Taidelasihuutokaupassa myytiin pääasiassa muutaman vuoden ikäisiä Nuutajärvellä tehtyjä esineitä. Vanhoja lasiesineitä ei tapahtumassa ollut kukaan myymässä.

Lasikylän myymälöissä pääsi tutustumaan tämän hetken taidelasiesineiden tarjontaan. Nuutajärven lasimuseo Prykäri oli saanut suuren osan esineistöstään takaisin ja museo oli nyt ensimmäistä kertaa avoinna yleisölle viime syyskuussa tapahtuneen sulkemisen jälkeen.

On hienoa, että Nuutajärven lasikylää pyritään pitämään toimivana lasinvalmistuspaikkana ja turistikohteena muun muassa tällaisia tapahtumia järjestämällä. Seuraava tapahtuma on 07.7. järjestettävä Design Piknik. Vanhojen lasiesineiden harrastajien tapahtuma on 01.9. järjestettävä Lasivitriini-tapahtuma.

Lue lisää Nuutajärvestä ja sen tapahtumista: www.nuutajarvi.fiNuutajärven tehdasalueen iso paikoitusalue oli jo aamulla melkein täynnä. Parkkialueen ohjaus toimi kiitettävästi.

Vanha lasipruukin miljöö on jo sellaisenaan nähtävyys.


Tunnelmallinen NuGO Shop tarjoaa yhdessä paikassa kattavan valikoiman Nuutajärvellä nykyään toimivilta taiteilijoilta. Kauppaa ylläpitää Nuutajärven Galleria Osuuskunta = NuGO.

Maailman nykyisistä lasitaiteilijoista ehkä tunnetuin on amerikkalainen Dale Chihuly ja hän on lahjoittanut Nuutajärven kyläläisille taideteoksensa nimeltä Chandelier. Chihulyn studion väki on käynyt työskentelemässä monena vuotena Nuutajärven lasitehtaan tiloissa. Tämä teos on vuodelta 1995.


Alma Jantusen Bonsai puita.Tässä kuvassa ovat Alma Jantusen Puuystävät.

Tässä rakennuksessa oli aikasemmin Nuutajärven lasin tehtaanmyymälä, nykyään sen nimi on Iittala Outlet. Vielä on kuitenkin seinässä myös vanha Lasikaupan kyltti, jossa Nuutajärven tehtaan kalalogo.


Hyvin suuri osa Nuutajärvi-päivän osallistujista suunnisti ensimmäiseksi penkomaan tarjouksia Iittalan myymälään. Ensin piti jonottaa sisälle kauppaan ja sitten toinen jonotus kassalle.


Nuutajärvellä toimii Koulutuskeskus Tavastian lasialan koulutusohjelma, jossa opiskelijat suorittavat käsi- ja taideteollisuuden perustutkinnon. Tässä Nuutajärven vanhassa taidelasihytissä oli myytävänä opiskelijoiden töitä.


Lasitaiteilija Markku Salo omassa galleriassaan.


Nuutajärvi-päivän kävijät vierailivat innokkaasti lasikylän myymälöissä.


Pöydällä on Alma Jantusen Bonsai-puita ja seinälle on kiivennyt Johannes Rantasalon Verenimijä, joka on lasista ja metallista valmistettu taideteos. Rantasalon teoksille on tyypillistä eri materiaalien yhdistely ja huumori.


Punatiilisen rakennuksen nimi on Kivimuuri ja sen edustalla on markkinahulinaa.


Nuutajärvi-päivän tapahtumista ehkä eniten perinteistä lasiesineiden keräilijää kiinnosti Taidelasihuutokauppa, jonka kohteita oli esillä ulkona.


Toikan linnuista oli tarjolla kokeilukappaleita, joten täältä oli mahdollista saada uniikki lintu itselleen.

Toikan nuutajärveläisiä ovat nämäkin huutokaupan kohteet.


Nuutajärven lasimuseo Prykärissä on kaksi puolta; toisessa esitellään lasin valmistusta ja toisella puolen on Nuutajärvellä valmistettuja esineitä.


Museossa on nykyään vähän avarampaa kuin aikaisemmin, kun vitriinejä on vähemmän.


Tässä on erittäin taidokas näyte Nuutajärven lasinhiojien ammattitaidosta 1920-luvulla.

Vasemmalla on kaksi vitriiniä kiinni toisissaan. Niissä on kaikki museossa esillä olevat Kaj Franckin teokset.


Tässä on Kaj Franckin Kremlin kellot.


Tässä on kaikki museossa esillä olevat Gunnel Nymanin muotoilemat lasiesineet.
Nuutajärvi-päivänä museo avattiin uudestaan ja tarjolla oli lasiesineiden tunnistuspalvelua. Keskellä kuvaa on vitriinissä esillä Nuutajärvellä nykyään työskentelevien lasitaiteilijoiden töitä.


Aikaisempaan verrattuna museon näyttelyssä on tilaa annettu nykyään Nuutajärvellä työskentelevien taitelijoiden töille ja tila on otettu Nuutajärven lasitehtaan nyt jo kuolleiden taiteilijoiden tuotannon esittelystä.


Museossa on nykyään enemmän Markku Salon töitä kuin Gunnel Nymanin teoksia.


Moni kävijä lähti kassit täynnä Iittalan Outlet-myymälän tuotteita. Pitkä pätkä katua oli suljettu Nuutajärvi-päivän ajaksi. Siihen olisi hyvin mahtunut muutama vanhoja lasiesineitä myyvän kauppiaan myyntipöytä, jolloin tapahtuman kirjo olisi lisääntynyt Nuutajärven lasitehtaan perinteitä kunnioittaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti