torstai 17. toukokuuta 2012

Kuvia Hyvinkään antiikkimessuilta


Päättyvä kevät on ollut vanhan tavaran kaupan osalta aikaisempaa vaisumpaa aikaa. Laatuhuutokaupoissa halutuimmat designlasiesineet ovat kyllä menneet hyvään hintaan kaupaksi, mutta esimerkiksi tavallisimpia malleja Gunnel Nymanin tuotannosta on myyty jo halvemmalla kuin viime vuonna. Osalla kauppiaista hintapyynnöt ovat selvästi korkeampia kuin keräilijöiden maksuvalmius ja kauppa ei käy entiseen malliin.

1990-luvun alkupuoliskon laman jälkeen designlasin hinnat ovat nousseet selvästi inflaation vaikutusta enemmän. On normaalia markkinataloutta, että jossain vaiheessa markkinat saavuttavat sen tason, jossa hintakehitys ei enää voi nousta. Vanhojen lasiesineiden kohdalla tämä tilanne on jo saavutettu. Lähinnä sellaiset suomalaisen designlasin teokset, joilla on markkinoita myös Suomen ulkopuolella, voivat vielä nousta.

Samaan aikaan iski Euroopan taloustaantuma, joka ei ilmeisesti ole vieläkään saavuttanut syvintä pohjaa. Kuluttajat miettivät entistä tarkemmin ennen kuin tekevät isompia ostopäätöksiä tavaroista, jotka eivät ole välttämättömiä. Monissa vanhan tavaran myyntitapahtumissa tämä kehitys on näkynyt viime syksystä asti pienenevinä kävijämäärinä. Viimeistään tämän kevään aikana monen vanhan tavaran kauppiaan myynti on vähentynyt. Myös Keräilykuumeen Hyvinkään antiikki- ja keräilymessuilla tämä ilmiö näkyi tänään. Ohessa kuvia tapahtumasta:Hyvinkään Villatehtaan Wanha Areena on avara tapahtumien järjestämispaikka.
Halliin olisi mahtunut enemmänkin myyjiä.

Tolkontiikin myynpöydällä oli muun muassa Sakari Pykälän neodyymi lintu.
Takana lappeellaan Aimo Okkolinin uniikkiteos.

Tässä tuo Aimo Okkolinin upean vihreä uniikki teos pystyyn nostettuna. Se oli ehkä näiden messujen kiinnostavin lasiesine.

Riihimäen lasin valmistama Okkolinin teos on tehty Nastolan Kuivamaito Oy:lle.

Ajan Muiston osasto oli Tolkintiikin vieressä ja niinpä hallin tässä nurkassa olikin messujen hienoimmat esineet.

Hämeenlinnalaisen Niklanderin myyntipöydällä oli jännittävä "lasimöykky", joka oli hyvin samanlainen kuin Helena Tynellin Riihimäen lasille valmistamat vastaavat esineet värittömästä lasista.

Esineen pohjassa on teksti: "25.11.1941 - 12.1.1973 Valmistettu Valken ikkunalasitehtaalla tuotannon päättyessä" Silloin päättyi ikkunalasin valmistus Valkeakoskella. Valmistetaankohan Lahden ikkunalasitehtaalla piakkoin jotain vastaavia muistoesineitä ? 

Edellisen kanssa samalla myyntipöydällä oli kolme Viialan lasin valmistamaa Imatrankoski -lasia, jossa toisella puolella on teksti: "Oi maamme Suomi synnyinmaa". Nämä kuuluvat samaan 1900-luvun alun propagandaesineiden joukkoon kuin vaakunalautaset ja suurmieslasit.Riihimäen lasin 1960- ja 70-luvulla valmistamia  värilasiesineitä oli runsaasti tarjolla, oltiinhan naapurikaupungissa.

Kaj Franckin Nuutajärvelle muotoilemia Prisma-maljakoita.Arvokkaan tyylikäs myyntipöydän kattaus.

Tämä granaattia muistuttava pikkumaljakko ei ole Okkolinin Polar-sarjaa, vaan Saara Hopean Nuutajärven lasille muotoilema kristalliesine.

Kaj Franckin Kremlin kellot.

Erkki Käpin Kumelalle hioma Leda ja joutsen -malja.

Erkki Käpin hioma kuvio Göran Hongellin muotoilemassa Karhulan lasin maljakossa. Ilmeisesti Käppi on hankkinut näitä Karhulan lasin maljakoita omiin nimiinsä ja hionut niihin omat kuviot. Maljakossa on molempien miesten signeeraukset. Käppi on hionut omia kuvioitaan myös muihin Hongellin suunnittelemiin esineisiin. Yleisimpiä ovat tämän onkimiesmallin eri variaatiot.

4 kommenttia:

 1. Hei! Minulla olisi myynnissä yksi Viialan Imatrankoskilasi! Jos kiinnostaa, keppikumpu@suomi24.fi

  VastaaPoista
 2. Hei! Kiva nähdä kuvia kyseisiltä messuilta, nehän järjestetään taas parin viikon päästä ja olen menossa sinne ensimmäistä kertaa :)

  VastaaPoista
 3. Millaisissa hinnoissa Wiialan Imatrankoski lasit ovat ja ovatko kuinka harvinaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imatrankoski-laseja on niin harvoin myytävänä, että on vaikea sanoa mikä olisi käypä markkinahinta juuri nyt. Vuosiin ei sellaisia ole näkynyt myytävänä. Toisaalta tuollaisen esineistön kysyntäkään ei taida olla kovin suurta nykyään. Villi veikkaus on (kunnosta riippuen) satasen paikkeilla - vai mitä mieltä muut ovat?

   Poista