keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Tupakointiin liittyviä lasiesineitä

Tässä blogissa on jo aikaisemmin ollut juttua ja kuvia tuhkakupeista, joita valmistettiin monen eri tasoisia; liikelahjoista ja kodin käyttöesineistä aina taide-esineisiin asti. Monia muitakin tupakointiin liittyviä lasiesineitä on valmistettu, ohessa kuvia muutamista esineistä.

Nämä lasiesineet ovat yhdistettyjä tulitikkuaskin pidikkeitä ja tuhkakuppeja. Valitettavasti nykyiset tulitikkurasiat ovat hieman pienemmän kuin vanhat ja siksi ne eivät mahdu pidikkeeseen. Nämä värikkäät esineet ovat Nuutajärven lasin tuotantoa.

Karhulan lasitehdas valmisti neljän esineen kokonaisuutta, joka löytyy heidän lahjaesineluettelostaan nimellä Tupakko. Siihen kuului savukkeiden tarjoilulasi, tuliaskin pidike, tuhkakuppi ja lasinen tarjotin, jolla kolme muuta esinettä olivat.

Tämä on vähän fiinimpi setti savunvärisestä kristallilasista. Valmistaja ei ole tiedossa.
Tässä Tupakon kuva Karhulan lasitehtaan vuoden 1938 lahjapakkausluettelosta.

Tupakointiin liittyviä lasiesineitä ei ole enää pitkään aikaan valmistettu ja olemassa olevien lukumäärä vähenee, joten nämä ovat hyvä keräilykohde ja alkuun pääsee pienillä summilla. Riippumatta siitä mitä mieltä itse kukin on tupakoinnista, niin nämä ovat kuitenkin osa suomalaisen tapakulttuurin historiaa ja siksi säilyttämisen arvoisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti