maanantai 5. maaliskuuta 2012

Kaunis kopio ?

Tässä blogissa oli 02.3. teksti siitä miten lasitehtaat ovat lainailleet vaikutteita toistensa malleista. Esimerkki Karhulan ja Kumelan tanssijamaljoista on jo hyvin lähellä kopiointia, kun maallikko ei erota ensin tuotantoon tullutta mallia myöhemmin valmistetusta. Toinen tunnettu esimerkki on Gunnel Nymanin Nuutajärven lasitehtaalle muotoilemien piikkimuottimaljakoiden kaltaisten maljakoiden valmistaminen Humppilan (vanhassa) lasitehtaassa 1950-luvulla.

Lasinpuhaltaja Olavi Helander ja hänen veljensä työskentelivät Nuutajärvellä 1940-luvulla. Olavi Helander puhalsi Nymanin muotoilevat piikkimuottimaljakot Nuutajärvellä ja muutama vuosi Nymanin kuoleman jälkeen Helanderit perustivat vuonna 1952 Humppilan lasitehtaan muutaman kymmenen kilometrin päähän Nuutajärven tehtaasta. Tehdas valmisti aluksi samanlaisia maljakoita kuin Nymanin suunnittelemat, mutta kun Nuutajärven lasitehdas uhkasi oikeusjutulla, niin mallistoon tehtiin pieniä muutoksia, jolloin ne eivät enää olleet täysin kopioiksi laskettavia.

Humppilassa tapaa vieläkin vanhempia miehiä, jotka kertovat, että Helander esitteli kehittelemänsä piikkimuottitekniikan Nymanille ja siksi heidän mielestään Helanderille kuuluisi osa piikkimuottimaljakon tekijänoikeudesta. Nuutajärven tehdaskin tunnusti Helanderin osuuden valmistustekniikan kehittämisestä ja siksi kiista ei koskaan mennytkään oikeuteen asti.

Myöhemmin Helanderin veljekset valmistivat Nymanin muotoilemia esineitä, mutta vähän muunneltuina. Piikkimuottimaljakoissa maljakon suuaukkoa ei tehty enää tasaisena vaan sen yhdelle sivulle nostettiin ”niippu”. Maljakoissa käytettiin väreinä sellaisia, joita Nuutajärvi ei valmistunut, esimerkiksi sinistä ja punaista.Kaunis maljakko ja aito Helander ;-). Jos se tuo mielleyhtymän Gunnel Nymanin nimellä myytäviin, niin ei kai se haittaa ? Tällaisen hinta on kuitenkin murto-osa Nymanin nimellä signeeratuista, edellyttäen että signeeraus on aito. Aika paljon on liikkeellä maljakoita, joiden pohjasta on hiottu pois "Humppila Helander" ja tilalle on jossain pajassa kaiverrettu: "G. Nyman Nuutajärvi Nötsjö".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti