tiistai 27. maaliskuuta 2012

Turussa Taide- ja Antiikkimessut 31.3. - 1.4.


Turun messu- ja kongressikeskuksessa on tulevana viikonloppuna messutapahtuma, johon on tulossa pitkälti toistasataa myyjää. Lista myyjistä on tapahtumajärjestäjät nettisivuilla: http://turunmessukeskus.fi/messut-ja-tapahtumat/turun-taide-ja-antiikkimessut/naytteilleasettajat-turun-taide-ja-antiikki-2012-


Tapahtumassa on myös ohjelmatoimintaa, mutta lasiesineisiin liittyviä ei aikataulusta löytynyt:
http://turunmessukeskus.fi/messut-ja-tapahtumat/turun-taide-ja-antiikkimessut/ohjelma-0
 

Ajo-ohjeet ja muut tiedot löytyvät Turun messukeskuksen sivuilta: http://turunmessukeskus.fi/


Maailman kaunein – suomalaisen lasin kultakausi -kirjoja myynnissä

Viime marraskuussa ilmestyi suurikokoinen kirja suomalaisen taidelasin kultakaudesta. Kirjan nimi on tullut Timo Sarpaneva Orkidea-maljakon saaman ”arvonimen” mukaan.

Tammen julkaisemaa teosta myytiin suurteosmyynnin kautta vain ennakkotilauksina ja 1750 kappaleen numeroitu painos myytiin loppuun jo viime vuoden puolella.  Kirjaa on esitelty tässä blogissa 19.9.2011. Kirjan esite löytyy myös netistä: http://www.kirjapalvelu.fi/kirjat/Maailman_kaunein_esite_web.pdf
ja  http://www.kirjapalvelu.fi/kirjat/maailmankaunein.php

Kirjan ovat kirjoittaneet kaksi Suomen lasimuseon tutkijaa, Kaisa Koivisto ja Uta Laurén.

Jos jäit ilmaa omaa kappaletta viime vuonna, niin nyt on mahdollista korjata tilanne, sillä kirjan toisella tekijällä, Uta Laurénilla on muutamalla tekijänkappale, jotka hän on valmis myymään. Yhteydenotot: uta.lauren@gmx.net

Kirjan sivun korkeus on 34 cm ja leveys 24,5 cm.

Esimerkkiaukeama kirjan kuvituksesta ja taitosta.

maanantai 26. maaliskuuta 2012

Lapin kullan kimallusta Lahden Antiikki- ja Keräilymessuilla

Lahdessa ensi viikonloppuna järjestettävillä Keräilykuume - Antiikki- ja Keräilymessuilla keräilijät ja alan asiantuntijat kohtaavat. Kuudetta kertaa järjestettävien messujen näytteilleasettajiksi saapuu keräily- ja antiikkialan ammattilaisia, antiikkiliikkeitä ja keräilijöitä ympäri suomen.

Näytteillä ja myynnissä on runsas kattaus vanhaa ja nostalgista, keräilyllisesti mielenkiintoista, tavaraa antiikista retroon ja talonpoikaisesta aina 1900-luvun design-klassikoihin.

Messujen järjestäjä Torsti Nieminen kertoo, että suosituksi keräily- ja sijoituskohteeksi tulleen design-lasin tarjonta tapahtumassa on monipuolista. Niemisen mukaan tämänkertaisessa tapahtumassa on myös erityisen hyvä perinnetekstiilien tarjonta. Vanhojen liinavaatteiden ja käsitöiden arvostus on kohonnut vintage-muodin mukana.


Arviointeja ja monipuolista ohjelmaa


Tuttuun tapaan messut tekevät yhteistyötä Päijät-Hämeen Numismaatikot ry:n kanssa. Numismaatikot pystyttävät messuosastolleen vanhojen rahojen arviointipisteen ja esittelevät yhdistyksensä toimintaa sekä antavat neuvontaa rahojen keräilyharrastukseen.

Suomalaisten ansio- ja sotilasmerkkien asiantuntija on tavattavissa molempina messupäivinä.

Kullan kimallusta tapahtumaan tuo Lemmenjoen kullankaivaja Seppo Lehtinen, jonka osastolla on näytteillä Lapin kullasta valmistettuja hippukoruja ja isomuksia. Lehtinen kaivaa kultaa Lemmenjoen valtauksellaan perinteisin työtavoin lapio ja vaskooli apunaan.


ExpoNovan järjestämät Keräilykuume – Antiikki- ja Keräilymessut Lahdessa Askon alueella, Askonkatu 9 B, 31.3.-1.4.2012 lauantaina ja sunnuntaina kello 10 - 16.
Lisätiedot: www.kerailykuume.fi

sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Lisää värikkäitä tuhkakuppeja

Tässä blogissa on aikaisemminkin esitelty vanhoja lasisia tuhkakuppeja sopivana lasinkeräysharrastuksen aloituskohteena. Ohessa kuvia yli 80-vuotiaista tuhkiksista.

Tanssiva pari –aiheinen tuhkakuppi löytyy Karhulan lasin vuoden 1934 kuvastosta, mutta sitä valmistetiin ainakin vielä 1940-luvun lopulla. Tässä on 7 eri väristä versiota, mutta varmaan värivaihtoehtoja löytyy lisää.


Diana –aiheinen tuhkakuppi on varmaan myös 1930-luvulta.

lauantai 24. maaliskuuta 2012

Lasin hiomisen monet työvaiheet

Kristallihiomo Okkolinin myymälässä on esillä vanhan Riihimäen lasitehtaan England-lasin eri hiomisen työvaiheita kuvaava lasisarja. Yhdeksän eri työvaihetta on nähtävissä ja hiomista ovat edeltäneet lasin puhaltamisen eri vaiheet. Käsityönä tehty valmistusprosessi on vienyt aikaa ja voi vain kuvitella mitä tällä tavoin valmistettu lasi maksaisi nykyisillä työn hinnoilla.
Kristallihiomo Okkolinin yhteystiedot ja aukioloajat selviävät heidän nettisivuiltaan: www.kristalliokkolin.fi

Jokaisella lasissa on paperilappu, jossa tietoja ko. työvaiheesta.

Merkkaus lasin pintaan on tehty maalilla, joka on valmistettu lyijymönjästä, vernissasta ja hartsista. Nykyään merkinnät tehdään tussilla.

keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Kaksi huutokauppatulosta Bukowskis Marketista

Ohessa kaksi mielenkiintoista huutokaupattua kohdetta Bukowskis Marketista. Gunnel Nymanin väritön Barokki nousi huutokauppamaksujen kera noin kolmeen tuhanteen euroon, vaikka esineen sisällä on huomattava vaurio.

Vähän aikaisemmin huudettiin Nanny Stillin keltainen Koru tuhanteen kahteensataan euroon huutokauppamaksuineen.



                   
                      Kuvaruutukaappaus: www.bukowskis.com


                      
                      Kuvaruutukaappaus: www.bukowskis.com

sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Runsaasti lasiesineitä Wanhassa Satamassa

Helsingin Antiikki- ja taidemessut pidettiin tänä viikonloppuna Katajanokan Wanhassa Satamassa. Paikalla oli paljon vanhoja tuttuja myyjiä, mutta jonkin verran oli tapahtunut vaihtoakin. Tarjolla oli hyvä valikoima monen ikäisiä suomalaisia lasiesineitä.

Lauantaina oli aamupäivällä vähän hiljaisempaa, mutta iltapäivällä oli enemmän yleisöä paikalla. Ohessa on kuvia tapahtumasta.


Wanha Satama –tapahtumakeskus on osa Suomen Messut konsernia ja se muodostuu kahdesta vanhasta tavaramakasiinista nimiltään Selja ja Poppeli sekä niiden välisestä tilasta, joka katettiin lasikatolla ison remontin yhteydessä 1980-luvun puolivälissä. Alun perin makasiinit ovat valmistuneet 1800-1900 –lukujen vaihteessa. Remontin yhteydessä vanhat rakenteet ja pääosa vanhoista pinnoista jätettiin näkyviin. Tällaisena Wanha Satama on erinomainen miljöö antiikkimessuille.

Tässä näkyy pieni osa Bisarrin osaston lasiesineistä. Pääosa on halutuinta design-lasia, mutta on mukana myös historiallisempaa tavaraa.

Ylähyllyn päässä on kaksi maljakkoa, jotka saattavat ensivilkaisulla näyttää keramiikalta.

Lähempi tarkastelu osoittaa, että maljakot ovat kellertävää lasia, jonka päälle on levitetty musta massa. Kuviot on tehty raaputtamalla osa massata pois. Maljakot on signeerattu ja ne on valmistanut Kauklahden lasitehdas 1940-luvulla. Ne ovat kahden eri taiteilijan signeeraamia; isommassa on nimi Ora ja pienemmän signeeraus on vaikeammin tulkittavissa.

Tietääkö joku tästä tekniikasta ja/tai vastaavista esineistä enemmän ? Tietoa voisi välittää tämän blogin kautta muillekin kiinnostuneille lähettämällä viesti: lasinkerailijanblogi@gmail.com


Tässä taas värikkäämpiä lasiesineitä Bisarrin osastolla.

Tällä pöydällä on osa Pekantikin osaston lasiesineistä.

Wanhan Sataman käytävillä mahtui hyvin kävelemään, vaikka joillakin osastoilla saattoi joutua vähän odottamaan, että pääsi katsomaan läheltä tarjolla olleita esineitä.

Tässä on muutama esine Christine´s Design´in osastolta.

Nämäkin ovat samalta osastolta.

Turkulaisen Old Artin lasiesineiden valikoima oli ehkä tapahtuman hienoin ja osastolla oli paljon muitakin hienoja taide-esineitä: keramiikkaa, valaisimia, tauluja. Pöydällä on Aimo Okkolinin kristallia ja vitriineissä paljon muuta.

Isokokoiset Okkolinin Lumpeenkukat ovat todella näyttäviä.

Vitriinistä löytyi lisää myös Okkolineja.


Myös värikkäämpiä ja modernimpia lasiesineitä oli tarjolla, esimerkiksi Nanny Stillin Pajazzo.

Gunnel Nymanin piikkimuottimaljakoita oli useita.

Kaj Franckin värikkäitä design-esineitä. Ja nämäkin ovat vielä Old Artin osastolta.



Tässä harkitaan hankintaa Ars Julikan osastolla.

Tapio Wirkkalan muotoilemaa design-lasia

Turun Pandoran osastolla oli tällainen uniikki Wirkkala.

Taustalla Toivo Niskakoski esittelee Nymanin piikkimuottimaljakkoa ja etualalla asiakas tarkastelee Taisto Kaasisen Arabialle muotoilemaa isoa Härkää.

Topiquen lasiesineiden tarjontaa.

Vasemmalla Jacobinon Kumelalle muotoilema ja Erkki Käpin kaivertama esine. Keskellä Sointu Kajanderin Nuutajärvelle tekemä maljakko ja oikealla Sulo Tommolan kaiverrustyö Kumelalle. Esineet olivat Huutokauppa Sampon osastolla.

Tämä Jacobinon muotoilema esine on yleisempi lilan värisestä lasimassasta tehtynä. Erkki Käpin kaivertamalla koristellut versiot ovat harvinaisempia.

Oikealla oleva Göran Hongellin muotoilema maljakko on valmistettu 1940-luvun lopulla. Sodan jälkeisenä aikana maljakon seinämät tehtiin ohuiksi, jotta kristallia ei mennyt niin paljon. Vasemman puoleinen on tehty 1950-luvulla, jolloin voitiin palata alkuperäiseen 1930-luvun kristallimäärään, jolloin esineestä tuli paljon jykevämpi. Kuva on Huutokauppa Sampon osastolta.

Oiva Toikan värikkäitä maljakoita.

Oiva Toikan Majakka.


Kaj Franckin värikkäitä pokaaleja.





perjantai 16. maaliskuuta 2012

Silmäniloa Göran Hongell kynästä

Göran Hongellin muotoilemia ja Karhulan lasitehtaan valmistamia taidelasiesineitä; merenvihreää ja azurinsinistä.

torstai 15. maaliskuuta 2012

Arttu Brummerin sininen hetki

Sinivalkoinen kuva, jossa on kolme Arttu Brummerin muotoilemaa ja Riihimäen Lasin valmistamaa taide-esinettä.

Kevään kohokohta: Wanhan Sataman messut



Ensi viikonloppuna on perinteinen vanhojen tavaroiden ihailijain kevään kohokohta eli Katajanokalla järjestettävät Helsingin Antiikki- ja taidemessut. Pro-Messut Oy:n järjestämään antiikin, taiteen ja keräilyalan myyntitapahtumaan on tulossa iso ja edustava joukko alan myyjiä. Nimilista on nähtävillä Pro-Messujen nettisivuilla: www.pro-messut.fi

Tapahtuma on avoinna lauantaina klo 10 – 18 ja sunnuntaina 10 – 17. Pääsymaksu on 15 euroa.

Tampereella Antiikki- ja keräily –myyntitapahtuma

Seinäjoen Messut järjestää tulevana viikonloppuna Tampere-talossa Antiikki- ja keräily –myyntitapahtuman. Se on osa kolmen tapahtuman kokonaisuudesta, jonka muut osat ovat Taikasormet – kädentaitomessut ja Nukkekotimessut.

Tapahtumat ovat avoinna molempina päivinä klo 10 -16. Pääsylippu on 10 euroa. Lisätiedot: www.seinajoenmessut.fi

keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Tupakointiin liittyviä lasiesineitä

Tässä blogissa on jo aikaisemmin ollut juttua ja kuvia tuhkakupeista, joita valmistettiin monen eri tasoisia; liikelahjoista ja kodin käyttöesineistä aina taide-esineisiin asti. Monia muitakin tupakointiin liittyviä lasiesineitä on valmistettu, ohessa kuvia muutamista esineistä.

Nämä lasiesineet ovat yhdistettyjä tulitikkuaskin pidikkeitä ja tuhkakuppeja. Valitettavasti nykyiset tulitikkurasiat ovat hieman pienemmän kuin vanhat ja siksi ne eivät mahdu pidikkeeseen. Nämä värikkäät esineet ovat Nuutajärven lasin tuotantoa.

Karhulan lasitehdas valmisti neljän esineen kokonaisuutta, joka löytyy heidän lahjaesineluettelostaan nimellä Tupakko. Siihen kuului savukkeiden tarjoilulasi, tuliaskin pidike, tuhkakuppi ja lasinen tarjotin, jolla kolme muuta esinettä olivat.

Tämä on vähän fiinimpi setti savunvärisestä kristallilasista. Valmistaja ei ole tiedossa.
Tässä Tupakon kuva Karhulan lasitehtaan vuoden 1938 lahjapakkausluettelosta.

Tupakointiin liittyviä lasiesineitä ei ole enää pitkään aikaan valmistettu ja olemassa olevien lukumäärä vähenee, joten nämä ovat hyvä keräilykohde ja alkuun pääsee pienillä summilla. Riippumatta siitä mitä mieltä itse kukin on tupakoinnista, niin nämä ovat kuitenkin osa suomalaisen tapakulttuurin historiaa ja siksi säilyttämisen arvoisia.

maanantai 12. maaliskuuta 2012

Tampereella oli lauantaina messupäivä

Keräilykuumeen yksipäiväinen Antiikki- ja keräilytapahtuma järjestettiin viime lauantaina Tampereella. Mies Etelä-Suomesta kävi messumatkalla ja lähetti kuvallisen matkakertomuksen, joka on ohessa:

Matkaa rautatieasemalta messuille oli alle kaksi kilometriä, joten sen saattoi hyvin kävellä. Alkumatkasta piti kuitenkin käydä Tammelan torilla tankkaamassa mustaamakkaraa. Samalla tuli tarkistettua melkein torin laidalla sijaitsevan Vaarin Varaston ikkuna.

Matkan puolivälissä saattoi ihastella Kalevan kirkkoa, josta sen valmistumisen aikaan 1960-luvulla käytettiin nimitystä Sielujen Siilo. Kun kirkonmäeltä katseli ympäristöön, niin selvisi syy myös messupaikan vaihtumiseen. Perinteisen messupaikan eli Sampolan piha oli täynnä remontointiin liittyviä tarvikkeita.

Kun vasemmalla näkyi tämä rakennus, oltiinkin jo melkein perillä. Kyseessä ei ole Dannyn ylläpitämä vanhainkoti vaan opiskelija-asuntola Domuksen vanha osa. Kuvassa vasemmalla on uudempi osa.

Ovien avautumista odotti kymmeniä innokkaita antiikin harrastajia ja myös ammattilaisia.

Messupaikkana oli opiston aula, joka oli valoisa sekä avara, ja sopi hyvin pienimuotoisten messujen pitopaikaksi.

Tällä kulmalla oli myynnissä esimerkiksi kirjallisuutta ja hopeaa, mutta vähemmän lasia.

Ajan-Muistolla oli tuttuun tapaan paljon hyvää lasia. Tässä on myrkkylasia heidän pöydältään.

Tolkontiikilla oli tutun hyllyn lisäksi myös myyntipöytä. Kuvan oikeassa alanurkassa on Karhulan kolmijalkainen lautanen jota harvemmin näkee kaiverrettuna.

Mukana oli myös sellaisia kauppiaita, joita ei usein näe messuilla myymässä. Tässä on yhden sellaisen lasivalikoimaa.

Tämä simpukkaa muistuttava lasiesine on Nuutajärven uudempaa tuotantoa. Myyjä ei muistanut taiteilijan nimeä, mutta esineen kyljessä oli signeeraus SM11Nu.

Kun messut oli nähty ja kadun toisella puolella ollut kirpputori tarkistettu, saattoi lähteä paluumatkalle. Jos jalat olivat väsyneet tai oli ostanut painavia esineitä, oli paluumatka hyvä tehdä nyssellä. Kuten kuvasta näkyy, oli reittivaihtoehtoja useita. Tarina ei kerro jouduttiinko Keskustorille, Pyynikintorille, Ryydinpohjaan vai Kaarilaan.