torstai 10. marraskuuta 2011

Kauklahden lasi kiinnostaa

Espoon kaupunginmuseossa järjestettiin 02.11. luento Kauklahden lasista osana Intohimona keräily -näyttelyn oheisohjelmistoa. Tämän luennon suosio yllätti järjestäjät, sillä varattu huone täyttyi aivan täyteen ja lisää tuoleja piti hakea. Paikalla oli yli 50 paikallisen lasitehtaan historiasta ja esineistä kiinnostunuttta henkilöä. Espoon kaupunginmuseon kokoelmapäällikkö Pirkko Sillanpään esitys kertoi tiivistetysti tehtaan historian toiminnan perustamisesta vuonna 1923 sen päättymiseen vuonna 1952. Tämän jälkeen Sillanpää esitteli suppean valikoiman tehtaan tuotannosta.

Espoon kaupunginmuseossa on yksi pieni sali varattuna paikkakunnan historian esittelyyn. Tässä pysyväisnäyttelyssä on vain kymmenkunta Kauklahden lasin valmistamaa esinettä. Lähitulevaisuudessa pysyväisnäyttely uusitaan ja siinä yhteydessä lasiesineiden määrää on tarkoitus lisätä jonkin verran. Kunnollinen Kauklahden lasia esittelevä kokonaisuus on kuitenkin luvassa vasta muutaman vuoden päästä.

Kauklahden lasitehdas ansaitsisi myös laajan näyttelyn ja kunnollisen kirjan, jossa esiteltäisiin tehtaan historian lisäksi myös laajasti tehtaassa valmistettuja esineitä. Tehtaan historiasta on painettu pieni vihkonen vuonna 1981 ja se liittyi silloin kaupunginmuseossa pidettyyn näyttelyyn. Vuonna 1994 museo on julkaissut Kimallusta arkeen -otsikolla vihkosen, jossa on piirrettyjä kuvia Kaukahden lasin valmistamista esineistä. Muissa suomalaista lasimuotoilua esittelevissä kirjoissa on näkyvissä hyvin vähän Kauklahden tuotteita.

Täysi sali Espoon kaupunginmuseossa.

Kokoelmapäälliikkö Pirkko Sillanpään esityksessä nähtiin myös Kauklahden lasin tuotannon helmiä.

Sillanpää vastaili luennon jälkeen yleisön kysymyksiin ja tunnisti heidän esineitään.

Tämän esineen omistaja sai varmistuksen sille, että kyseessä on Kauklahden lasin valmistama esine.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti